Kedves Gabor,szerintem a velemenyeink nincsenek egymastol olyan messze,annak dacara hogyugymondjam te ateistan en meg istenhivon(amit en istenek tartok) kozelitjuk meg.Megis:
1.Te az Istent a klasszikus modon erted azaz egy antropomorfologizalt valtozatban,egy lenyt,nekem az Isten egy objektiv alaphelyzet.Tudom mar most hogy nehezkesen es felreertheton fejezem ki magam.Ez abbol adodik hogy mig Te egy elfogadott fogalmazasal operalsz nekem magam kell egy elkepzelesemhez legpontosabban kozelito definiciot adni.Az Isten,az a vilagot alapjaban kormanyzo valami amit azert nem lehet semmilyen kategoriaba tenni mert felfogasunkal nem erjuk be,nem definalhatjuk csak a jelentkezo torvenyeivel amelynek az alapja per infinitivum egy egyedul alo,magat sokszorosito es formajaban valtozo -hogy egy elkopott es rosszul hasznalt fogalmazasal eljek -UNIVERSALIS IDEA.Abban universalis hogy torvenyeinek racionalitasaban,a strategiajaban,finalitasaban ugyan azon az alapon ugyanaz a cel fele convergal.Abban idea hogy a celja a vilag(nem a mi foldi vilagunk) fenttartasa.Strategiaja a szelekcio a haladas es a haladason keresztul a hanyatlas mint a feladat limitjenek vedelme(onnan tovabb Neked nem...)mint garancia a sok lepcsozetu existencia kompetenciainak megorzesere.
Tehat az en isten kepemnek hogy trivialis legyek nincs szakalla nem kohog es nincs se jo se rossz kedve mert nem megszemelyesitheto.Ezert nem tudok rola ugy gondolkozni mint Te aki emberi vagy embertol ertheto (agnostikus)tulajdonsagokal latod el.
2,Ebbol adodik a mi masodik nezet kulonbsegunk is.A Jo es a Johiszemu jelleg kozott kulonbseg van.Mert te emberi tulajdonsagokal latod el kutatod hogy milyen a velunk valo kapcsolata(semmilyen) es jogosan nem talalsz nala semmi olyan okot hogy jonak nevezed.En johiszemunek mondtam,tehat az objektivitasa partolja az eletet(addig mig hasznos az O altala definalt komplex celnak) tehat addig mig mi szinten az evoluciot szolgaljuk es mi egesz lenyunkkel sot halalunkal is azt teszuk,johiszemuseget (nem individualisan ertem)elvezuk.
3.Ennek az eronek-Istennek tehat-hogy betudhasuk vonni gondolkozasunkba minden idokben adtunk a mi gondolkozasi fejlodesu foknak megfelelo kepet es raagatuk azpokat a tulajdonsagokat ami eppen egy magasabb rendu valamit illetett,a haragvo engesztelesre varo Istennet-akit a zsidok hosszu napkor engesztelnek-a konyoruletes Istenet-Jezus utan- es a harcos poligam beduinok a harcos Istenet,hogy megertsuk Ot es ne feljunk tole.Az igy felfogott manifestacioit az universalis ideanak kepesek voltunk szemelyesitenni.A szokasok hiven azonban mind maig az ilyen hatalmak szeretik es kerik hiogy alarendeltsegedet,allazatodat bemutasd es igy teszuk ezt kulombozo ritusok altal mi is.
4.Egy tolem elkepzelt vilagban nehez elni.Nehez olyan egyuttelesi perceptumokat elfogadni amelyeket egy targyilagos ero rank parancsol.Nem is kell.Mert ugyanebben a vilagban es ennek a vilagnak produktumakent szuletnek olyan elvek,tezisek ami ugyan a mindenkori Istenhez fordulva es neki tulajdonitva fogalmazodnak meg,de tulajdonkepen segitik a ketsegkivul szukseges erkolcs es etika kiallakulasat amely a mi szferankban az emberi kapcsolatokat es az ember a kulvilagal valo kapcsolatat determinalja.
Igy van az hogy en a tortenelmi Jezus tetteit,elkepzeleseit es tanitasait valamint az ebbol az apropobol szuletett hivoktol szajrol-szajra adott majd leirt gyonyoru reakciojat a kolektiv bolcsesegu(azert is hasznalom ezt a jelzot a mit a komcsik elnyuttek)Bibliat tartom a sajat magamszamara peldanak,probalok ez szerint elni es itelni.Azt vallom hogy ez ma aki ebben az evolucio fazisban elek a legkozelebb van az universalis gondolat ez idei torekveseinek tehat harmoniaban vele.Ezek konkret gyakorlatban hasznalhato tanitasok ,ezzen keresztul materializalodik szamomra az Isteni akarat.
Lehet hogy tobb ezer ev mulva mikor MAST vagy MASKEPfognak Istenrol tudni mas elvek lesznek erkolcsosek.Ez a bizonyos tortenelmi kategoria amirol irtam.
Kedves Gabor,nagy erofeszitest tettem ezeket mas szamara egy kicsit erthetve tenni,jelentos problemam van a fogalmazasal annal is inkabb mert minden resszet a gondolatnak le akarom irni es nem egyszerusithettek a megeertes erdekeben,igy sokszor korulmenyese es attekinthetetlenne valhat a magyarazatom.Ezt most egybol a gepbe irva nem tudom megvaltoztani.Vedd enyhito korulmenynek hogy nekem mindem sajat magam kell megfogalmaznom es nem vehetek at kesz fogalmazasokat.Bocsass meg.Udv.