garland Creative Commons License 1999.10.30 0 0 44
Kedves didé,

kérdezed:
"Mire alapozod a szivaros állításod?"

Nem értem a kérdést.
Szerintem annak kéne az ellenkezőjét megmagyaráznia, akik DOGMÁT csináltak ebből és más emberi magyarázatokból. Hogy vannak dolgok (pl. élvezeti cikkek stb.) amit az ő vallásuk szerint lehet mértékkel fogyasztani, másokat viszont nagyon nem. Persze a B vallásnál emezeket lehet mértékkel fogyasztani, amazokat meg halálos bűn...

De tudod, én nem is akartam eredetileg elveszni ezekben a részletekben.
Meg vannak, akik még belegondolni sem hajlandóak olyan kérdésekbe, amelyek az ő vallásuk dogmáit érintik, - én még ezt is tiszteletben tartom.
Nekem az sem célom, hogy az ilyen embereket mindenképpen bármiféle "meghasonlásra" kényszerítsem, - még csak a "gondolkozni kezdjenek a kérdésről" szinten sem.

Én eccerű, kiskeresetű ember csak a topic címéhez szerettem volna kapcsolódni...
Arra szerettem volna választ adni, hiszen a kérdés engem is megszólított.

Még valamit szeretnék elmondani.
Szerintem egy igaz keresztény egyháznál/gyülekezetnél is előfordulhat, hogy levezet - finoman szólva is - indirekt tanításokat a Bibliából, és ezzel kapcsolatban előírásokat hoz. (Pl. tilos a mustár, tilos időnként elszívni egy jó szivart, kötelező a férfiaknak nyakkendőt hordani, stb..)
Azt is megértem, ha megszabja, hogy az nem tölthet be szolgai/előljárói tisztségeket, aki megsérti ezeket az előírásokat, vagy nem akasztja magára az előírt jegyeket.
De egyet akartam fájdalmas szösszenetemben kifejezni, amihez NINCS JOGA: KIKÖZÖSÍTENI, szellemileg tönkretenni tagokat/egyéneket, akik nem értenek egyet ezekkel a Bibliából nem közvetlenül levezethető/bizonyítható emberi tanításokkal, - fújja azt bármilyen vak meggyőződéssel az illető vallás szellemi elitje.
Ez ugyanis bűn.

Előzmény: didé (38)