Mumu Creative Commons License 1999.10.30 0 0 43
Latod kedves dide,nincs kedved vagy argumentumod(erved) vitatkozni.Pedig en is istenhivo vagyok es magamat keresztenynek tartom.Mar hajlando vagy egyszeruen jelszavakat ragasztani ram es amit mondok.Szamodra ez csapongas,ossze vissza.Szamodra a hit ELOIRT.Neked nem kell semmit csinalnod csak tatott szajal(ennyi durvasag nekem is megengedett miutan ezt a stilust amit kulonben elvettek vitara hasznalod) keszen megragva bekapni.Masok akik szinten emberek voltak es persze eppen ugy tevedhettek mint en vagy istenbocsa,talan Te is,megmondtak,megirtak Neked eloirtak Neked HOGY MIT HIGYEL.Nagyszeru.
Neked valoszinuleg nem gorongyos az utad neked ebben nincsenek problemaid,nincs Via Dolorosa-d.Tovabb nem sertegetlek,mert nem ez az intenciom,hanem szivesen,egymast tisztelve (keresztenyiul)vitatkozhatunk.En is mondhatnam hogy amit Te mondsz badarsag,betanult papagajnyelv.De nem mondom.Szeretnem ha erveket,esetleg teologiai erveket hozznal fel es csapjanak ossze ezzek es nem mi...
Kedves Dr.SPOCK(GABOR)es FRANCKIE.Nem tudom mit tudtok a Chaos teoriarol,de mas peldat is adhatok.Oreg tankonyvekbol is amikbol meg en
tanultam.Az ugynevezet atomok Brown-mozgasa.Egy bizonyos anyagi etalonban a kisreszek utja kiszamithatatlan,egymast lokdosve,bombazva,valtoztatjak utukat,de annak a bizonyos anyagnak termeszetet ,jelleget ennek a belsejeben magaban kiszamithatatlan mozgasok,energiak ,biztosan determinaljak.
Mas pelda,mert universalisan nem tudjuk megfogalmazni csak peldakban.A vilag masik isteni megszervezese a koncentrikus szferakbol is alhat(nem csak ebbol de ez az 5-ik dimensziotol az infinitiv dimenszioig meno megjelenesskala egyike lehet):A testunkon belul millioeloleny(bakterium,virusz elheti egyeni eletet-hogyan azt nem tudjuk-,de a helyzethez valo aszimilacios,reakcios kepeseguk egy bizonyos inteligenciara val,ugy mint peldaul a virusok harca ,strategiaja az orvosagokkal szemben )Ha en beveszek valamit ellenuk,szamukra ez egy magasabb hatalom,kiismerhetetlen ero lepese,ami az egyeni sorsukat befolyasolja.Ugyanugy mint peldaul a foldrengesek,magvaexploziok,uraganok a mi egyenni sorsunkat,vagy a kozmoszban valo utkozetek a meteoritek,vagy teljes konsztelaciok letezeset.Mi csak a nagy Beng-ik jutottunk el,az a hatalmak vegen az utolso megnevezett (az osrobbanas).Ezek tenyek,a vilagunk es a mi vilagunkat befolyasolo vilagok mind fuggosegben vannak egymasal,egy nalunk magassabb,naluk is magasabb erotol,akit jobb hijan Istennek nevezunk.
Ehhez az Istenhez mar a menydorges es villamlas megmagyarazhatatlansaga idejen,az emberi logikus gondolkozas kezdeten is valami megszemelyisetesre volt szukseg,megszulletek az Istenek,kesobb az egy Isten .Az ember fel az Urra nelkul,valakihez ,Huberurhoz, tartoznia kell.Ennek a szokasait kedvet intervenciojat a midenkori feljebb valohoz igazitja,ezzel identifikalja hat az Istenet is.Ez a torekves elt abban az idobben mikkor a mi tortenetunk(zsido-keresztenyi)Istenkepunk elso formait kapta.Sok kulonleges,kivalo dolgot identifikaltunk Istennel,mert nem tudtuk megmagyarazni.Kesobb legtobbjet nem lehetett az akkori,mai tudomany allasanal kepviselni csak ha dogmakent-ha hiszed istenhivo vagy ha nem pogany-felkinalni.Es az emberek Isten haragjatol felve legtobbjuk elfogadja,megnyerve-elismerem-egy bizonyos biztonsagot ,csapatba tartozast,egymas biztatasat,ritusokat.
Bar Isten itt van ,a tenyekbe,az embertol vitt kapcsolat rendszerbe mint johiszemu joindulato,hiszen minket kitenyesztett,megtart es gondoskodik jovonkrol is.Miutan Istent nem tudjuk ismereteink alapjan (es ez marad majd a sorsunk,ebben a vilag erarhiaban)megmagyarazni,kotnunk kell magunkat bizonyos magunkfabrikalt dolgokhoz hogy az O velt intencioval harmoniaban(tehat exisztenciank es a tobbi exisztenciak megkonyitesere,ebben a vilagban)a dolgok legjobb lefolyasahoz hozzajaruljunk.Egy -egy tortenelmileg is igazolt tortenet-,foldon elt ember peldaja,arra felepitett mondak,viselkedesi szabalyok,tarsadalmi allaspontok(Jezus tettei is) megmutatja merre kell neked ,egyennek, a sajat merlegelesed folytan keresni az Istened, belefolyni az isteni akaratba,a Te vilagod kereten belul (mas vilagokban valoszinuleg masok a perceptumok).Nekem szemelyesen Jezus peldai ,mutatjak az utat az isteni akarathoz,az en viselkedesem szabalyai megformalasaban az O vagy neki tulajdonitott(nem szamit) tettek ,peldakepek.Ezt probalom magam modjan a modern eletbe betartanni es aktivan masoknak is segitenni.Teillard du Chardin,kiatkozott volt jezuita pap,biologus tudos maskep latja az alphat.Kung svajci teologus a mai napunkban szinten egesz maskep,dide es meg sok becsuletes vallasos ember is kulonbozoen,Ez mind Isten,existenciank tenye,kulonbozo facetjei..Senki nem veheti a szemtelenseget,arroganciat hatarolo meresszeget kijelenteni hogy az O hite az igazi mas mind baromsagokat mond.Szegeny lelkek.Vagy ezt igy irtak elo...Ez itt mind kulonosebb stilizalas es atgondolas nelkul irom le.Lehet ha atolvasnam stilusban valtoztatnek rajta de tartalmaban nem.
ROVIDEN:Az Isten,az isteni fenomen,teny,megnyilvanulasa azzonban szubjektiv,kepe tortenelmi kategoria(valtozik a tortenelem ,gondolkozas fejlodese folytan)es valoszinuleg individualis(meg az osszejott kozosegeken belul,ugyanolyan didaktikus munka utan is minden resztvevo maskep latja reszeleteiben).A magatartas,az Isten kovetesehez mindenki valaszt segito eszkozoket:nekem Jezus peldaja,az apropojan megfogalmazott perceptumok latszanak legkozelebbnek ,amelyekkel kovethettem ,segithetek magamnak is masnak,ennek a vilagnak a realitasaban elni.