Mumu Creative Commons License 1999.10.30 0 0 39
Kedves Mindnyajatok,bejelentkezek erre a topicra is,bar mi ugyanazokrol a dolgokrol vitatkozunk minden topicba:hit,vallas,melyik,miert es bombazatok egymast idezettekel,minden idezet magaban helyes es lam megis ellentmondanak egymasnak.Aztan jinnek az ateista vagy a felok hogy valamit rosszul csinalnak vegul a keresok.
Az utobbi fajtahoz tartozom en is bar nem a hitemet keresem azt kialakitottam tobb mint 6o ev alatt hanem hogy a kozertesnek melyik teto ala huzzam azt.
Csak roviden:mar sajat topicomba is megjegyeztem hogy hitem szerint KERESZTENY lennek,mert Jezus peldajat,erkolcset vagy amit talan a szajaba adtak,vagy annak az apropojabol bolcset irtak,kialakitottak ehy hozzaallast az elethez annak szellemesegehez es esetleg az eletunk utaniu letrol(aki hinne benne)
Amiert en magam kereszteny hitunek tartom (es talan legtobbjetek nem)az:
-a kereszt mint az embertarsak helyett es ertuk valalt aldozat,
-emberszeretet,segitseg a szegenyeknek,nyomorultaknak,gyengebbeknek,megszorultaknak,a mi ertelmezesunk szerinti bunosoknek.
-Isten mint megerto,megbocsajto,emberszereto es magaba fogado teny(es nem leny) ellentetben a keresztenyseg elotti haragvo es a keresztenyseg utani harcolo hodito Istennel.
Az en hitemhez nem kell intezmeny es nem kellenek kozos gyakorlatok de termeszetesen elfogadhatoak a kozos fohaszok bar akkor sem muszaly ugyan ahoz az Istenkepzelethez imadkozni .
Ellene vagyok minden kototsegnek hit szabalyozasnak,elore megirt vagy eloirt ritusnak.Ezeket en a meg primitiv idok szokvanyanak tartom mikkor az emberek feltek es magikus ismetlest igenylo mondatok rebegesevel vagy mozdulatok ismetlesevel ezeknek a szamatol fuggoen versengetek istenuk kegyeiert.
-nem varok elonyoket,premiumot de a buntetest sem az Istenhez visszonyulasomert,hanem azt termeszetesnek eletembol kifolyonak tartom.Egy felnott majd ki es megprobalt elet tanulsaganak.
Ha mar valami intezmenyhez vagy intezmenyesitett vallas gfyakorlashoz tartozni szeretnek az inkabb a velemenyek kicserelese a johiszemu de viharos vitak miatt szeretnek.
Ma az unitarius egyhaz es a baha,i -ok utan erdeklodok gyujtom ismereteimet mert az egyik oldalon az unitariusok(szulofoldem miatt is kkozel allnak hozzam) Jezust tanitonak emberi dimensziokban jelentkezik.Nincs semmi gond kolombozo tudomanyosasn is mar dokumentalt bibliai pontatlansagokkal,kulonleges erofeszitest igenylo dogmas es rettorikus kacskaringokra a hitet megtartanni es a hibakat mint igazsagokat mas ertelmezesben tartositani.A baha,iokanl erdekel az az eszme hogy az Isten az idok folyaman az idokozokben megjelennoi profetak altal mindig modernebbul az elo generaciok nyelven es gondolkozasi modjan mutatkozik bar O mindig is ugyanaz csak a magyarazata az embertol megformalt kepe alkaqlmazkodik a mindenkori emberi fejlodeshez.
Nna,most ide a bumeranggal.