Kedves Nan!
Köszönöm a hozzászólásodat, örülök neki!
"Elnezest, hogy bele szolok, de szerintem nem a dogmatika ami elvalasztja a keresztenyeket egymastol, hanem a kulonbozo hit. A dogmatika az csak leirja ezt a hitet."
Na ezt így is lehet mondani. De szvsz. nincs két egyforma Istenhitű ember! Ahogyan két egyforma ember sem létezik. Az egyházak dogmatikusai megpróbálják megfogalmazni annak a csoportnak a "hitét" ami egy az egyben senkiével nem egyezik. Na ez idáig nem is baj, mert irányvonalat mutat. De azután ezt a "sémát" az egyház tagjaira ráeröltetik, és aki egy jottányit is másként gondolja, azt szektánsnak bélyegzik meg. (Lásd: Luther, Kálvin stb...). A Református egyháztól a Baptista egyházat a keresztelés ideje, és módja különbözteti meg. Van ennek értelme???? Nincs!!
Ahogy annak idején nem volt értelme a Római egyház szétszakadásának sem. Teljesen emberi nagyravágyás és politikai perpatvar okozta a kettős pápaságot is. Istennek ehez semmi köze!
"Mas a lelkekben megelt elo hit es mas a dogmatika. Szerintem ezt a kettot kulon kell valasztani."
Pontosan így gondolom én is! Minden felekezetben vannak lélekben hívő és a dogmatikához foggal körömmel ragaszkodó "álhívők" is. Ezért vagyok híve az ökumenének! Fogjon mindenki össze a világon, akinek az Isten a fontosabb és nem az emberek által kreált dogmatika.
Szeretettel: Zsolt