falco Man Creative Commons License 2021.04.18 -6 4 2048

Először is gratulálok a csapatnak a tegnapi győzelemhez, szép munka volt. Bár azt írtam, hogy a szezon végéig nem fogok hozzászólni, de úgy érzem most már annyi minden ezen a 8-14 merkozesen nem fog változni, így van relevenciaja ennek az írásnak. Difenz Demonnak szól elsősorban, de mindenki véleményére kiváncsi vagyok, aki meg tudja értelmesen fogalmazni a gondolatait. Szóval a téma Anderson helyzete ebben a szezonban.

Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk rendesen ítélni vissza kell mennünk az időben 2020 márciusára. Ugye ekkor lett vége a bajnokságoknak szinte mindenhol Európában, innen indult a leállás egészen augusztus közepéig/végéig, amikor újra indultak a csapat edzések. Ez alsó hangon 5 honap csapat edzések nélküli kosárlabda, nyilván lehet egyénileg készülni otthon, amit meg is tettek a játékosok, de ez nem ugyanaz, mintha vegigmegy a szezon és onnan pihenés/nyaralás aztán utána egyéni edzés és utána indul a felkészülés a csapattal. Szóval eddig a pontig Anderson tényleg top 10-es játékos volt a Bundesligában, de a lényegi kérdések meg hatra voltak az alapszakaszban és ugye egy komplett PO. Lehetségesnek tartom, hogy bizony kijött neki egy erős forma, ami a számain nagyon meglátszott, de hosszú tavon ezek nem lettek volna ilyén szinten, ugyanakkor a csapata vezére volt, nem csak a pályÁN, de azon kívül is. Azt nem lehet mondani, hogy gyenge csapattársai voltak, hiszen Terry Allen mindenkinek ismerős, aki minimum Bruinsma szint, nemzetközi szinten pedig komolyabb karriert is befutott eddig, mint Evan. De emellett volt neki EuroCup és ABA ligaban 10 pontot átlagolő csapattársa is, Andric szóval nem egy gyenge társaság volt ez. Innentől kezdve joggal gondolhatta Gasper, hogy bizony ha egy ilyen játékos elérhető akkor meg kell szerezni. Itt lehet az első problema, hogy nem ért véget a szezon, nem volt teljes a minta. Persze előtte levő  szezonban a francia 1-Ben hozott 8.5 pont 4 Assist sem egy rossz ajánlólevél, a Pau Orthez nem gyenge csapat meg a bajnokságon belül sem. Szóval elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy meglett a klasszis iranyitonk, de mit is fogunk vele kezdeni ? 

Innen érdemes ráterni arra, hogy kik is nyújtják a bajnokságban a legjobb teljesítményeket ? Véleményem szerint ezek a játékosok nem sorrendben: Zoli,Govens,Taylor,Cakarun,Beni,Drenovac,Bruinsma a teljesség igénye nélkül. Ugyanakkor itt észre lehet venni egy összefuggest, mégpedig, hogy mindegyik játékos már játszott Magyarországon ugyanabban a csapatban minimum két szezont az idei el együtt és/vagy ugyanannál az edzonel dolgoznak ahol a legjobb teljesítményüket tudtak hozni. Ez biztosan a Covid miatt van, ismerős környezetben, családdal könnyebb jobb teljesítményt nyújtani mintha full egyedül jössz egy idegen országba ebBen a helyzetben, ahol korlatozasok vannak és szinte nincs szociális életed. Szerintem a szezon elején ha azt mondja nekunk valaki, hogy az iranyitonk Warner vagy Turner lesz mindenki aláírta volna előre. Ehhez képest Warnert tűzzel vassal akarjak elkergetni Szolnokról, Turner pedig már nincs is az Albanal. Ezzel kanyarodjunk ra a következő okra.

Van úgy, hogy egy játékos nem illik egy adott közegbe rendszerbe. A szezon elején Andersonra építettünk mindent, ami működött is, hiszen szépen menetéltünk és Kyan is kimagasló volt. A BL-Ben mindenképpen. Azért olyan szintű légiós meg nem volt a Falcoban, aki egy Novgorod ellen dupla duplat csinál, a Zaragoza ellen BL szinten extran játszik, az első Lublin elleni merkozesen hoz 19 pontot. Összességében pedig top 5 irányító a BL-Ben ha a pont, assist, assist/eladott labda mutatót nézzük és emellé jön egy hibátlan büntetőzés meccsenként ötös átlaggal. Ugyanakkor ez a teljesítmény a bajnokságban nagyon kevés szer jött össze, de nagyon meg sem lett közelítve. Ennek az okat nem egészen értem, talán ez a magyar közeg nem illik hozza. Innen indult a lejtmenet.

Elment Searcy, jöttek a sérülések, több mérkőzés kihagyás majd váratlan visszatérés utána két hónap szünet. AhoGy fentebb is írtam ebben a helyzetben ez nagyon megroppanthat egy szezont. Nem volt összetartás úgy igazán, bizonytalan volt a sérülés, a felépülés, Szerintem itt fejben megtört valami. Persze meg kell említeni, hogy vége a BL-nek, így a motiváció is visszaesett nála, ilyen teljesítmény után nem is csoda, nem egyedi eset. Közben pedig Beni szépen kezdett felnőni a feladathoz és átvette Anderson vezér szerepet. óriásit lépett előre, egy igazi klasszis lett. Gasper is valtoztattott a rendszeren, jött Barac, mást kezdtünk el játszani, meghozza nagyon jól. Ebbe kar lett volna belenyúlni, nem is tettük.

Aztan visszatért a sérüléséből és hiába mondta Gasper, hogy szépen fokozatosan építjük vissza, ez a folyamat megbukott. Anderson ebben az új játék rendszerben, amit játszunk nem tud előre lépni, neki nem ez a játéka. Bárhogy nézzük, próbáljuk nem működik. Kupában sem és tegnap sem pedig előtte volt 10 na punk készülni. hátrébb is csúszott a rangletran, nem is igazán látszik Rajta, hogy össze fogja törni már magát a csapatert.  Itt edzői hiba is van, mert egy ilyén szintű jatekosbol csak ennyit kihozni eléggé probléma. Főleg ahogy saját maga beharangozta. Persze ehhez kellett az idei szezon, a tanulságok amiket leírtam és valószínűleg közrejatszanak, Beni szintlepese és Anderson nagyobb sérülése is. 

De persze van konkluzio is ebben a történetben, mégpedig az, hogy nem minden “sztár igazolás“ lesz tökéletes, mégha sok pénzbe is kerül akkor sem. Anderson a bajnokságban  nem hozta közel sem azt amit vártunk tőle, ennyi pénzért meg főleg, de a BL-ben megmutatta miért ő a Falco legjobb légiósa a BL-Ben. Csak és kizárólag ott. Gaspernek pedig az lehet a konkulzio, hogy felesleges így beharangozni egy jatekost, mert ez máshogy is elsulhet. 

Vegszora pedig ha követni fogja Kyan további karrierjét meg valaki, akkor biztosan fog tőle látni olyan parádés meccseket mint amiket párat itt is hozott, sőt szerintem egy teljes szezonban is fog tudni ilyen szinten játszani, ahogy azon a pár meccsen, ahogy mi vártuk tole. De ha ez a szerencsétlenség volt az ára, hogy Beni kiteljesedjen, akkor nem leszünk csalódottak és csak úgy emlékezünk Andersonra, mint az első duplázó csapatunk irányítójára, aki nemzetközi kupában tudta megmutatni a valós tudását.

Picit hosszú lett, várom Difenz válaszát és a többiek reakcióját.  

Falco!