Kedves Zsolt,
Elnezest, hogy bele szolok, de szerintem nem a dogmatika ami elvalasztja a keresztenyeket egymastol, hanem a kulonbozo hit. A dogmatika az csak leirja ezt a hitet. A dogmatika csak anyiban lehet ezkoze az elvalasztasnak amenyire tudatositja es pontositja az egyenben ezt a kulonbozoseget.
Tudom te azt mondtad, hogy a dogmatika Istentol valassza el a keresztenyeket.
Mas a lelkekben megelt elo hit es mas a dogmatika. Szerintem ezt a kettot kulon kell valasztani.
A dogmatika leirt szaraz holt szoveg, melynek stilusa bizony tavol all az elo hit lelkuletetol. Valahogy ugy mint a kresz jogszabalyi igenyu leirasa a valos mindennapi megelt kozlekedestol.
Szerintem a dogmatika csak akkor valaszt el Istentol, ha ezt a kulonbseget nem fedezem fel es ugy gondolom, hogy az elo lelkemben levo hitet fel lehet cserelni definicio gyujtemenyekre, raadasul olyanokra aminek a gyakorlati jelentoseget nem is ertem igazan.
Az egyhazak ezt nem hansulyozzak elegge, mert valojaban ugy tartjak, hogy a dogmatika az a pallerozott hittudosoknak szol. Ha megnezzuk menyire kulonbozik stilusaban egy dogmatika mint mu egy katekizmustol ez belathato. A dogmatika a kresz a katekizmus meg azt irja le hogyan kell kozlekedni. (persze ugy, hogy ne sertsd meg a kreszt)
Asszem a gyakorlat szempontjabol az a baj, hogy elobb vesszuk kezbe a dogmatikat, mint valunk elmelyult igaz hivove. Igy a dogmatika csak okoskodas marad ami oktalansagnak tunik mihelyt olyasmibe utkozunk ahol mar nem latjuk a gyakorlattal valo osszefuggest es annak ertelmet.
Udv Nan