Tirek Creative Commons License 1999.10.26 0 0 3700
Kissé furcsa nekem ez a vita a SF vs. Mese témakörben. Szerintem nincs igazán nagy különbség ezen műfajok között. Mindegyik arról szól, hogy a szereplők valamilyen érdekes, furcsa helyzetbe kerülnek, és hogyan viselkednek ebben a helyzetben. Ha egy kicsit több a sárkány mint az űrhajó akkor mese, ha meg tudományosan megalapozott akkor SF? Nem hiszem. Lucas történetei szerencsére elegendő motívumot tartalmaznak mindkét irányból. ( talán ezért nézhető kicsiknek és nagyoknak egyaránt ) Egy mesében is lehetnek "tudományos" elemek, és emlékeim szerint, a legjobb általam olvasott (látott) SF művekben soha nem a Tudomány volt a lényeg. Ez csupán valamilyen ötletet adott a szerzőnek, hogy egy "kellően" furcsa helyzetbe rakhassa szereplőit. Ne feledjük, a sci-fi összetételben a "-fi" is ott van!
Én ezért tartom Lucast zseninek. Mert képes volt olyan történeteket kitalálni, ahol AKI AKARJA, az megtalálhat benne mindent. Van benne lézeres piff-puff, van gonosz meg jó (némi varázslós beütéssel), vannak űrhajók, sárkányok, kaland, szerelem. És nem kell Kafkai mélységekbe merülni a történet megértéséhez.
A történetnek nem kell feltétlenül világmegváltó gondolatokat átadnia. Elég, ha a néző (olvasó) azonosulni tud egy-két szereplővel, helyzettel és ez kiszakítja egy időre abból a világból, ahol hasonló dolgok játszódnak le kicsiben, űrhajók és sárkányok nélkül.

Tirek