Kedves Tappancs!
Nem osztom a nézetedet, ezt szeretném előre bocsátani. Csak azzal értek egyet, hoghy a Bokros-csomagot előbb kellett volna meghozni, de nem azért, mert akkor kevésbé lett volna fájdalmas, hanem azért, mert a 8 hónap elvesztegetett idő rendkívüli módon hiányzott a ciklus végéről. Ha Horn nem azzal van elfoglalva, hogy Békesit baszogassa, akkor az eredmények előbb jelentkeztek volna.
A legnehezebb az a véleményem, hogy a Bokros-csomag nem volt alkotmányellenes. Jó, tudom, mit mondott ki az Alkotmánybíróság, tudomásul is veszem az ítéletét és tiszteletben is tartom, trallala, trallala, de az ugye nem igaz, hogy vitázni sem szabad vele? Szerény, ám határozott véleményem szerint az Alkotmánybíróság döntése volt súlyosan alkotmányellenes, mert a költségvetési juttatások megnyírbálása, különös tekintettel a makroekonómiai egyensúlyra, nem alkotmányossági, hanem parlamenti kompetencia. Az AB olyan jogelvre hivatkozott, amely nincs benne az alkotmányban. A "láthatatlan alkotmány" nem rossz dolog, csak egy baja van, hogy kizárólag Sólyom László látta és láthatta. No, de aligha hiszem, hogy erről meggyőzlek.
A kormánytagok nem az alkotmányellenesség miatt mondtak le, hanem a kormányülés másnapján úgymond "szociális érzékenység" okán. Lelkük rajta, bár szerintem, ha nincs zsozsó, akkor miért nem nyomtak inkább, abból kellett volna finanszírozni a problémákat. Ja, hogy az inflációt eredményez? Igaz, de akkor mia fenének vállaltak miniszterséget. Tényleg nem voltak tisztában az ország gazdasági helyzetével?
A lemondott miniszterek a legjobb bizonyíték arra, hogy az MSZP nem, hogy lelkileg, de racionálisan sem tudott azonosulni sem a csomaggal, sem annak célkitűzéseivel, azaz az MSZP-n az SZDSZ támogatása nélkül a csomag nem ment volna át. Nos, éppen ezt állítottam előző hozzászólásomban.
Üdv.