diospyros Creative Commons License 2021.04.01 0 0 16962

szerdán metszettünk ezerrel.

ketten "vágtuk", 2 lányom meg kenegette fagéllel, meg a nyesedéket vonszolta :)

így azért szaporább volt, de hát még mindig sok maradt...

a LÉNYEG, amire rájöttem, megosztom.

Metszés virágzásban,

Hátrány: 

- méhek

- virágpor a szembe (szemüveg megoldás)

- a virágtól kicsit nehezebb átláthatóság

- "nehezebb" levágni a virágos (=termés) ágat, de le kell

- a "szakértő" járókelők hülyének néznek (nem baj, jobb mint a januári "szakértő" metszés...)

Előny: 

- sebek gyorsan gyógyulnak, ill. minden ami a pirosbimbós állapotban való metszés előnye

- és amit kigondoltam:

látványos, h a tavalyi elmaradt metszés miatt kevés vízhajtás jött elő.

(elmaradt = nem lesz termés, nem metszek! :)

érthető is, nem volt ami indukálja.

TEHÁT ez lesz az eljárásom mostantól (kiskerti vagy "kisebb kerti" viszonyoknál):

meg kell várnom az április elejét, hogy lesz-e termés. ha nem, akkor nem nagyon metszek (csak sérült, v. beteg -pl. moníliás- ágakat). mert ha nincs termés, nincs ami visszafogja a metszés által generált őrült növekedést... és a köv. évi metszés jó nehéz lesz.

persze ipari szinten lehet ez nem jó, de én így fogok kábé tenni...

plusz a metszést is lehet a fagyáshoz igazítani...

[mondjuk én nem nagyon tudtam megállapítani, melyik virág fagyott el, részben azért, mert kevés fagyott el valszeg... pl. a SweetRed fagyása azért látványos, egyértelmű, de még talán azon is lesz valamennyi! de a többin hiába kerestem a nyomokat (szerencsére.) most már csak a Chorus-on múlik minden, meg persze a húsvét utáni fagyon, ami remélem nem lesz... meg az április 21... májusi fagyosszentektől nem tartok, az utóbbi 10 évben semmit nem okoztak, inkább a febr. 28- ápr. 21. közötti időszakra tevődött a balhé...]

szóval sajnos a FAGY fogja meghatározni a metszést...