Laci Creative Commons License 1999.10.20 0 0 11
Ha mégis tőzsdére adod a fejed (vagy a pénzed :) ):

szóval van valami jó kis tőkeerős profi brókercég. Az egyik drágább, mint a másik, de a legjobb az RSI (szerintem), mondjuk az egyik legdrágább is.

Elmész hozzájuk és kötsz velük egy szerződést, és akkor te telefonálgathatsz nekik, hogy mikor mit csináljanak a részvényeiddel, illetve a náluk levő pénzeddel. Azt tudd, hogy mindegyik tranzakció pénzbe kerül.

Na most, hogy hogyan csinálod az szemlélet kérdése, de a legokosabbak, és a legráérősebbek szerintem így csinálják:

Veszel mondjuk n db OTP részvényt (most bocsátanak ki), amíg felfelé megy, örülsz, de amint lefele kezd menni eladod az összeset (még akkor is ha mondjuk drágábban vetted, mert aztán amikor a zuhanás alján megint veszel a pénzedből, akkor sokkal több részvényt tudsz venni abból amit eladtál). Ha újra felfelé megy, akkor meg veszel amennyit csak bírsz. A részvényárfolyamok egyébként ilyen görbéket szoktak leírni, és az a cél, hogy a görbe tetején add el, és a legalján vedd meg.

Persze ez nem ilyen egyszerű, mert több dolgot figyelembe kell venni:

1. én csak blue-chip részvényeket vennék, ami a leglikvidebb (bármikor el tudod adni adott árfolyamon)
2. olyan részvényt érdemes venni, ami várhatóan felfelé fog menni tartósan
3. folyamatosan figyelni kell a híreket, elő kell fizetni a Fornax on-line árfolyam webpage-re, egy két tőzsdei hírlevélre, esetleg újságra.
4. ha tudod nézzed a New York és a London beli tőzsdén az árak alakulását, mert azok nagyban kihatnak a BUX-ra is.
5. ki kell fogni a jó hullámokat (Y2K pánik rulez!!! pl ha dec 31.-én veszel OTP-t, szerintem tuti feljebb fog menni pár napon belül, persze ha addigra rendesen leesik)
6. Ne felejtsd el, hogy igazából nem a te és a hozzád hasonló emberek pénze hat az árakra, hanem a nagy befeketetők, érdemes megpróbálni az ő fejükkel gondolkodni.
7. Ja, és ne hallgass senkire, hanem tessék gondolkodni, és akkor csak magadat hibáztathatod, vagy dicsérheted. :)

Ha meg hülyeséget írtam, akkor úgyis mindjárt jól megkapom a magamét a többiektől :), mindenesetre én így kerestem pár hónap alatt pár százezer forintot, amikor még volt időm ilyennel foglalkozni. De vigyázz, mert könnyen be lehet ragadni, mint a casinóban.