Yelan Creative Commons License 2021.03.16 0 0 30821

Én nagyjából mindennel egyetértek amit írtál. Azt én egy pillanatig sem gondoltam, hogy ezt a tornát könnyű lenne megnyerni, ahogyan azt nagyon jól levezetted nyilván nem az. Ahogy azt is mondtam, hogy nekem semmi bajom nincs azzal, hogy ez a torna létezik. Egyedül azzal, de azzal nagyon, hogy ez egy pontszerző.

Mélységesen egyetértek, a probléma ott van, hogy mivel minden torna flat128 táblás, ezért sok európai tornán az első körök best of 7 meccsesek. Szerintem túl sok a pontszerző. Egyáltalán nem kéne minden versenynek annak lennie. 2015-16-ban 10 pontszerző volt a szezonban, 2018-19-ben 20. Ez már túl sok, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a különbség egy része, hogy a meglévő kispontszerző versenyek egy részét meghagyták változatlan lebonyolítással csak átnevezték pontszerzőre. Meg ugye a Shoot-out meg a Cazoo (akkor még Coral) Series. Amivel valószínűleg rangot akartak adni a tornáknak, meg elérni, hogy minden nagy név elinduljon mindenhol. Csakhogy egyrészt ha egy szezonban van 20 pontszerző, akkor a legkisebbeken úgyse fog elindulni a sztárok egy része. Másrészt én nem hiszem, hogy az lenne a snooker érdeke, hogy minden egyes versenyt, még a legkisebbeket is ugyanaz a pár játékos nyerje meg. 

Szerintem csökkenteni kéne a pontszerzők számát. A kisebb és kevésbé érdekes tornák legyenek kispontszerzők. Ezzel marad még tétje a dolognak, de nem kell húzni a szánkat, hogy valaki azért lehet ott a Crucible-ben, mert kettővel több kört ment a Shoot-outon, másrészt több esélyt adna így valószínűleg a többi játékosnak. A Cazoo Series igazságtalan pontszerzőnek, de jó színvonalú tornák, amik népszerűek is, tökéletesek lennének meghívásos versenynek.

A maradék 10-15 közötti torna (inkább kevesebb pontszerző és több más fajta verseny legyen szerintem) pedig maradjon hagyományos pontszerző. Ugyanakkor nem kell az összesnek ugyanolyan lebonyolításúnak lenni. Nyugodtan vissza lehetne állítani néhány versenyre valamilyen kiemelést (nem feltétlen a hagyományos top16 a last32 között kezd, bár akár azt is), ahogyan szerencsére a szaúdi versenyen lesz is, meg a vb selejtezők során is van. 

Ehhez ugyanakkor elengedhetetlen a ranglista megreformálása, de erre egyébként is szükség van. Jelen állás szerint a Saudi Arabian Masters győzelem

ötször annyit ér, mint egy Home Nations, és ugyanannyit, mint a vb cím. Az nyilván nem tartható állapot, hogy a hagyományos és népszerű tornák, mint a Welsh Open vagy a German Masters lassan behozhatatlan hátrányba kerülnek az új keleti versenyekkel szemben.

Előzmény: _Colin_ (30820)