Petya Creative Commons License 1999.10.19 0 0 74
Kedves Hitetlen Tamáska és Pásztorötperc!

Eeeegen. Igazatok van, végül is. Csak hát az jutott eszembe, hogy a határőrizet az utóbbi időben - különösen a fejlett országokban - meglehetősen átalakult. A körbejárható földrajzi sáv (maga a határvonal) statikus őrzése helyett inkább a dinamikus belső őrizetre tértek át, amihez titkosszolgálati eszközöket is igénybe vesznek (különösen a szervezett embercsempészet miatt.)
Schengen nem csak a határsáv szigorított őrizetét jelenti - tudomásom szerint - hanem a folyamatos rendőri vezetéssel irányított, erős, belső (országon belüli) ellenőrzést. Ilyen pl. az is, hogy hiába lépted át a schengeni határt, a német rendőr bármikor leállíthat egy magyar (vagy másmilyen) rendszámú buszt éjszaka, hogy végigvizsgálja azt és az útleveleket ellenőrizze. (A nyáron volt alkalmam tapasztalni.) S ez állítólag sokkal hatákonyabb, mint a statikus védelem. Értsd, hiába lépi át valaki a schengeni határt sikerrel, a "veszély" rá nézvést nem szűnt meg. Nagyon könnyen belefuthat egy ellenőrző pontba. Tehát ezzel a tudattal kockáztassa valaki a "kishatár átlépőjét".

Persze a szabály az szabály. A mi sirámaink miatt úgysem fogják "schengent" felhígítani, ezért írtam, hogy kétlem.

Vagyis előbbre nem jutottunk. Szerintem az állampolgárság nem megoldás, a nyelvvizsga szintén nem, egyéb származást meg vallást igazoló papírok főleg nem. Amúgy is rossz szájízű dolog az ilyen. Engem spec. nagyon taszít. Így is úgy is az lesz, amit az EU akar. Dicső kormányaink pedig majd behódolnak, mert annak politikai felelősségét egyik sem fogja vállalni, hogy mindenféle engedmény miatt amit a határon túli magyarok érdekében kérünk, az EU továbbra is jogot formáljon arra, hogy fokozottan vizslassa és ellenőrizze a magyar utazókat és útleveleket ellentétben más EU országok polgáraival akik szabadon jöhetnek-mehetnek.

Más. Nem véletlenül lobbizik Magyarország és Lengyelország az EU-nál Szlovákia "elsőkörös" felvételéért. Kicsit húzós lenne kiépíteni a schengeni határt Szlovákia mentén, akár adnak rá pénzt akár nem.

Ennyi.

Petya

Előzmény: HitetlenTamaska (64)