Petya Creative Commons License 1999.10.19 0 0 63
Sziasztok!

Ahogy figyelem, e hasábokon leginkább azon megy a polémia, hogyan lehetne megoldani azt, hogy Magyarország EU csatlakozása után - mely megköveteli a schengeni határ kiépítését - a határon túli magyarok továbbra is könnyebben (vízum nélkül) átjöhessenek Magyarországra, ha már magyar állampolgárságot nem kaphatnak ... (Ez utóbbival egyébként én sem értek egyet. Nem írom le miért, mások már megtették előttem.)

A "nyelvvizsga kritériumhoz" volna egy aprócska megjegyzésem. Amennyiben ez a rendszer valamilyen formában megvalósul, kíváncsi leszek majd arra, hogy hány "hazátlanozó", "gyüttmentező" színromán, színszlovák és echteszerb fogja felderíteni "ősi magyar gyökereit" és kaparja elő agyának hátsó rekeszeiből máskülönben ügyesen titkolt, de azért mégiscsak perfekt magyar-nyelvtudását? :-)))))))

Amúgy meg, vannak olyan tiszteletre méltó román, szlovák, szerb értelmiségiek, akik kis mértékben sem magyar származásúak, mégis kiválóan beszélnek magyarul. És ismerek olyan erdélyi magyar srácot, aki magyarul nem vagy csak nagyon törve beszél és bevallottan inkább románul gondolkodik.

Vagyis fentiek alapján - szerintem - ez a módszer sem működne rendesen. Persze ötletem sincsen, hogy ezt - mármint a határon túli magyarok könnyebb beutazását - hogyan lehetne megoldani. Illetve egy módszer talán lehetséges. Kérdés, hogy az EU elfodná-e? (KÉTLEM!)
De tegyük fel, hogy "schengen" után is beutazhatnának Magyarországra - turistaként! - könnyített határátlépővel a román, szerb, ukrán, szlovák stb. állampolgárok, de tartózkodni csak a korábbi magyar határokon belül lehet. Aki a belépési lehetőséggel visszaél és elkapják (pl. Ausztriában), azt keményen lehetne szankcionálni. (Pl. soha többé nem kaphat beutazási vízumot az EU területére stb., stb.)

Ennyi. Üdv' Mindenkinek:

Petya