Bubi504 Creative Commons License 2021.03.14 0 0 16685

Ha tudnád, mit sakkoztam ezen (és főleg a permetezőhöz szükséges teljesítményen) amikor kezdtem... egy T-30-as traktorral indultam, ami gyakorlatilag 25 ló (a T-25-ös traktorral azonos motor, csak a végfordulatszám magasabb kicsit, amit a szervó el is visz). 

Az axiálpermetezők katalógusaiban nincs egyetlen olyan gép sem ami 80 centis ventillátorhoz 50 lónál kevesebbet kér - ehhez képest, ha nem is vígan, de a 25 orosz lóval is meg tudtam hajtani (mondjuk úgy, hogy a teljesítmény maximális kihasználásával, de hát szántásnál vagy talajmarózásnál is ez történik). 

A szárzúzóm 175-ös, azt is simán elviszi ez a 25 ló, amíg nem méteres gazt, vagy kukoricaszárat, vagy annyi nyesedéket kell zúzni mint egy komoly (koronaalakító) metszés után - sima fűnyírásra, 30-40 centis gazat még elbír. 

A komoly gyártóknak is vannak könnyű zúzóik (pl Berti) - a 'Park' 140 modellhez is csak 20 lovat adnak meg - a gép is csak 350kg körül van. 

Ugyanilyen szélességben a TFB típus már 50 lovat kér és 700-800 kiló.

A könnyű gépekben (nekem is az van, csak egy Stark) 60-70 dekás a kalapács, ami max 2 centis ágakhoz elég, egy 5 centist csak farigcsál. A nehezebb gépekben nehezebbek a kalapácsok, és kétszer akkora átmérőjű a rotor is, úgyhogy az odacsap, ahova köll... 

Előzmény: Mozo66 (16678)