Kagakusha Creative Commons License 1999.10.18 0 0 30
"De szerintem nem kell eltúlozni, nem hiszem, hogy a szomszéd országokat ilyen gyökeresen (1-2) forgatná fel az intézkedés. De, úgy érzem, ennek megítélésében az ottaniak kompetensek, nem én. Róluk van szó, ha ők megrágják, vállalják az ezzel járó esetleges kockázatot, akkor meg kell nekik adni."
Sajnos, az ellenkezőjében sem lehetünk biztosak. Amíg valaki nem tud garanciákat felmutatni, addig számomra hiteltelen, amit mond. Itt nem számítógépes játékról van szó, hogy "game over" aztán "new game". A partvonalon kívülről ordibálóknak talán igen, de nekem, és Neked ez a hazánk. A kinti magyaroknak meg az, ahol születtek, és őseik is éltek és haltak. Könnyen beszélnek itt egyesek lakosságcseréről, miegyébről, nagy hevületükben figyelmen kívül hagyva, micsoda személyes tragédiákkal jár együtt az ilyesmi. (Arra nem is merek gondolni, hogy esetleg csak kicsinyes politikai önérdek húzódik meg a háttérben. Tételezzünk fel maximális jóindulatot.)
A kinti magyarok ma olyan helyzetben vannak, hogy már az is kockázatos, ha döntésre kényszerülnek. Legalábbis, ha ez a döntés explicit ! (Sőt, esetleg már a dolog "megrágása" is kockázatos lehet.) Ezért gondolom úgy, hogy lehetőségeket kell teremteni, olyanokat amelyek a nemzetközi közösség szemében teljesen legálisak, jogilag nem diszkriminatívak, viszont a gyakorlatban a kinti magyaroknak nagy lehetőségeket jelentenek.
Ehhez viszont egy fejlett(ebb) anyaországra van szükség, és nyugodt politikai légkörre.
Előzmény: Patmore (28)