Kedves Patmore!
"Amennyire én látom, attól még egyszer sem lett jobb a HT magyaroknak, hogy magukra hagytuk őket."
Szó sincs arról, hogy magukra kellene hagyni őket. Sőt ! Maximális gazdasági, politikai és kulturális segítséget kell nekik adni. De mindezt úgy, hogy ezzel ne veszélyeztessük se az ő biztonságukat, se az anyaország gazdaságát.
Említetted a munkavállalást. Érvként szokták pl. említeni a munkavállalás megkönnyítését. Miért kell ehhez állampolgárság ? Pl. ki lehetne adni nemzetközi magyar nyelvvizsgabizonyítványokat (szigorúan kulturális alapon, mint ahogyan pl. a németek teszik), és azután a munkavállalást megkönnyítő okiratként tekinteni, stb. Hasonlóan, ha Schengen miatt vízumkényszert kell bevezetni, akkor ki lehet adni több évig érvényes vízumokat, amelyek munkavállalásra is jogosítanak (esetleg csak a nyelvvizsgával együtt, hiszen a nyelvismeret alapvető a munkavállalásnál :-) ). Azt, hogy az oktatási rendszeren keresztül mit lehetne tenni, azt már az erdélyi egyetemről szóló topicban kifejtettem.
Szerintem vannak olyan megoldások, amelyek kevésbé kockázatosak és provokatívak, mint az állampolgárság. Lehetővé kell tenni, hogy a határokon kívül élő magyaroknak ki tudják használni azokat az előnyöket, amit a gazdasági versenyben egy fejlettebb anyaország nyújthat.
Üdvözlettel,
K.