Véletlenül találtam egy tévéműsort, amiben Bródy Verát, a neves bábtervezőt és készítőt mutatták be. Ő tervezte a Mazsola sorozat bábjait. No meg sok egyebet. Megnyerő egyéniség, érdekes dolgokat mondott el a szakmáról. Szerencsére a bábjait is megmutatták, illetve ezek egy részét. Fura dolgot vettem észre: az emberi alakoknak rendszerint nincs szája! Olyan is van, hogy még orra sem, a szeme viszont nagy és kifejező, a szempillája dús, főleg a nőknél.
A Szentivánéji álom bábváltozatába a mesterembereknek viszont legalább szép nagy, lógó bajsza volt, úgyhogy ez a hiány nem volt annyira érzékelhető. Az Oberon-Titánia kettős láttán rögtön a szitakötők jutottak eszembe. Ezt nem sértésnek szánom, hiszen ezek csodaszép élőlények!
Nekem nagyon úgy tűnt, hogy az állatfigurák kifejezőbbek, de lehet, hogy csak képzeltem.
Az egyik bábot elnézve, rájöttem, hogy ő alighanem Argirus királyfi. Majd arra is, hogy én ezt már láttam, igaz, sok-sok évvel ezelőtt, és akkor nagyon tetszett! Egyáltalán, ha ennyi év távolából még emlékszem rá, akkor nem lehetett rossz.
Arra is emlékszem, hogy voltam felnőtt bábelőadáson is, annak is vagy negyvenöt éve. Az is tetszett, csak nem nagyon emlékeztem rá. Mintha Gyárfás Miklós novellája alapján készült volna a történetek egyike.
Mindenesetre kedvem támadt bábszínházat nézni, bár ez most nem nagyon kivitelezhető.