Törölt nick Creative Commons License 2021.02.22 0 0 12751

Kopp-kopp!

 

Szabad ide belépni?

 

Itt a székfoglalóm:                                                                                    

 

Joghurt mousse torta eperrel

 

Hozzávalók 1 db 24cm-es torta

  1. Tészta:
  2. 3 db tojás
  3. 3 ek víz
  4. 6 ek cukor
  5. 4 ek liszt
  6. 2 ek cukrozatlan kakaópor
  7. 6 g sütőpor
  8. Eperlekvárhoz:
  9. 15 dkg fagyasztott eper
  10. 60 g cukor
  11. 5 g pektin
  12. Joghurt mousse:
  13. 600 g natúr görög joghurt
  14. 2 ek vanília aroma
  15. 1 dl habtejszín
  16. 80 g cukor
  17. 20 g vaníliás cukor
  18. 6 db lapzselatin
  19. 4 dl tejszín habbá verve
  20. Eper zselé:
  21. 250 g fagyasztott eper
  22. 60 g cukor
  23. 1/2 citrom leve
  24. 3 db lapzselatin

Elkészítés

  1. A tésztához a tojások fehérjét 1 ek cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját kikavarjuk a maradék cukorral és a vízzel, majd mehetnek bele a száraz összetevők. Végül beleforgatjuk a fehérje habot. Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírra és a masszát beleöntjük. 175 fokos, előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni

  2. Az epret felengedés után leturmixoljuk kissé darabosra. Felforraljuk és beleöntjük a cukorral összekevert pektint. Újraforrásig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A piskótát tálcára helyezzük, köré visszatesszük a tortakarokát és megkenjük az eperlekvárral. Hűtőbe tesszük dermedni.

  3. Az eperzseléhez az epret a cukorral és a citromlével felfőzzük, leturmixoljuk és elkeverjük benne a hideg vízbe ázatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük, közben elkészítjük a krémet.

  4. A krémhez a tejszínt a kétféle cukorral és a vaníliával felmelegítjük. Lehúzzuk a tűzről és elkeverjük benne az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatint. Az így kapott folyadékot a joghurtba keverjük, végül összeforgatjuk a felvert habtejszínnel.

  5. A krémet két egyenlő részre osztjuk. Az egyik felét az eperlekvárra halmozzuk és mélyhűtőben dermesztjük legalább 30 percig. Ezután ráöntjük a zselét és addig hűtjük, míg a zselé teljesen meg nem dermed. Végezetül jöhet rá a krém másik fele. Ezt próbáljuk szép egyenletesen elsimítani, mert ez lesz a teteje. Hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára.

  6. Ha a tortánk megfelelően "kifagyott" eltávolítjuk a tortakarikát és tetszés szerint feldíszítjük. Én a tészta és a lekvár magasságában az oldalát darált mandulával paníroztam.