Törölt nick
2021.02.22
|
|
0 0
12751
|
Kopp-kopp!
Szabad ide belépni?
Itt a székfoglalóm:
Joghurt mousse torta eperrel
Hozzávalók 1 db 24cm-es torta
- Tészta:
- 3 db tojás
- 3 ek víz
- 6 ek cukor
- 4 ek liszt
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 6 g sütőpor
- Eperlekvárhoz:
- 15 dkg fagyasztott eper
- 60 g cukor
- 5 g pektin
- Joghurt mousse:
- 600 g natúr görög joghurt
- 2 ek vanília aroma
- 1 dl habtejszín
- 80 g cukor
- 20 g vaníliás cukor
- 6 db lapzselatin
- 4 dl tejszín habbá verve
- Eper zselé:
- 250 g fagyasztott eper
- 60 g cukor
- 1/2 citrom leve
- 3 db lapzselatin
Elkészítés
-
A tésztához a tojások fehérjét 1 ek cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját kikavarjuk a maradék cukorral és a vízzel, majd mehetnek bele a száraz összetevők. Végül beleforgatjuk a fehérje habot. Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírra és a masszát beleöntjük. 175 fokos, előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni
-
Az epret felengedés után leturmixoljuk kissé darabosra. Felforraljuk és beleöntjük a cukorral összekevert pektint. Újraforrásig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A piskótát tálcára helyezzük, köré visszatesszük a tortakarokát és megkenjük az eperlekvárral. Hűtőbe tesszük dermedni.
-
Az eperzseléhez az epret a cukorral és a citromlével felfőzzük, leturmixoljuk és elkeverjük benne a hideg vízbe ázatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük, közben elkészítjük a krémet.
-
A krémhez a tejszínt a kétféle cukorral és a vaníliával felmelegítjük. Lehúzzuk a tűzről és elkeverjük benne az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatint. Az így kapott folyadékot a joghurtba keverjük, végül összeforgatjuk a felvert habtejszínnel.
-
A krémet két egyenlő részre osztjuk. Az egyik felét az eperlekvárra halmozzuk és mélyhűtőben dermesztjük legalább 30 percig. Ezután ráöntjük a zselét és addig hűtjük, míg a zselé teljesen meg nem dermed. Végezetül jöhet rá a krém másik fele. Ezt próbáljuk szép egyenletesen elsimítani, mert ez lesz a teteje. Hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára.
-
Ha a tortánk megfelelően "kifagyott" eltávolítjuk a tortakarikát és tetszés szerint feldíszítjük. Én a tészta és a lekvár magasságában az oldalát darált mandulával paníroztam.
|
|