hát én erre aszondom, hogy egy militáns baromból általánosítani az emberiség célkitűzéseire, és viselkedésére elég nagy hiba és semmiképpen nem lehet a jellemzője egy fejlett civilizációnak, legyen éppen akármilyen dühös a tagja (ezenkívül SZVSZ egy hosszabb/rövidebb csillagközi úton a düh elszáll, legalábbis a "gyilkos" düh mindenképpen)
én megmondom őszintén nem vártam ezt a befejezést, és sokkal érdekesebbnek tartottam azt a problémát, hogy az emberiség érdekében ki lehet-e zsákmányolni egy bolygót, tönkretéve az esetleges őslakosokat, vagy valamilyen más módon meg kell-e/lehet-e egyezni
ilyen szempontból cinikus vagyok, és azt hiszem a Föld irányítása a katonának adott volna igazat, a történelem tényleg ezt igazolja(l. indiánok, gyarmati politika), bár ez elég szánalmas, és meglehetősen lehangoló képet fest az erkölcsi/etikai érzékünkről (pontosabban a W.A.S.P. hősök erkölcsi/etikai érzékéről)
mondjuk azért az nem mondanám, hogy az emberiség kegyetlen, ez a rész inkább arról szólt, hogy gátlástalan, machiavellista, a cél szentesíti az eszközt, bármi áron meg lehet szereznünk, ami kell nekünk, és el is vesszük
végül is c'est la vie (ahogy a német mondja) lehet, hogy tényleg a nagy testvérünkbe akadtunk bele és vége a nyaralásnak
bár azt is kétlem, hogy egy ilyen fajirtásra képes, arrogáns egyedekből álló civilizáció fenmaradhat és nem pusztítja el önmagát
valószínűleg az lesz erre a válasz, hogy mi is itt vagyunk még, nos erre én azt mondom hogy MÉG...
bocsi, ha hosszú voltam