Mozo66
2021.02.15
|
|
0 0
18412
|
A Champion az egyik legkésőbb virágzó fajta tehát annál szinte minden más érzékenyebb . Amúgy valamikor régebben írtam , hogy énszerintem nem is a virágzás időpontja a lényeges a fagytűrésnél hanem a lombrügyek fejlettsége . Tehát ha a virág zárva de már meg van indulva a lombrügy esetleg több centis akkor az már jóval fagyérzékenyebb mint egy olyan fajta amin a virágok hasonlóan állnak de a hajtőrügyek még fejletlenek . Ez abból adódhat hogy a virágok nyílása jobban tud alkalmazkodni a menet közbeni lehűlésekhez és visszatartani magát mint a lombrügyek meg persze genetika . A lombrügy állapota adja jobban hogy mennyire van kint a nyugalmi állapotból ebből a szempontból a Champion kb a Cresthaven szintjén van a késői lombosodás tekintetében .
A másik a Maria Bianca növekedése . Ha egy kertben van 1 db fa és az ...nem növekedik nem jó ízű betegségre hajlamos vagy egyéb probléma van vele , az nehezen deríthető ki hogy mi miatt van . Mert lehet hogy valami egyedi probléma áll a háttérben ...most nem részletezem . Ültetvényben nagyon jól látszanak az eltérő növekedési erélyek habitus ...lapul felfelé tör ... fagyérzékenység stb mert ott átlag van. Nálam a régiben is a MB közepesnél gyengébb növekedést mutatott mandulán barack alanyon talán kissé erősebbet de teremni mindegyik nagyon tudott . Egyébként talán lehet azt mondani , bár nem mértem , hogy a fehér húsú fajták jobban érzik magukat barack alanyon mint mandulán ... de ezt csak ránézésre mondom .
Az újban is MB igaz ott nem közvetlen a GF alanyra került mert a nem tetsző Vistarich lett átszemezve de teljesen megfelelő a növekedésük , nem erős felfelé törő de ennek ilyen a habitusa . Azt gondolom , hogy kis tápozással és egy erős visszametszéssel lehetne erősíteni a növekedést és persze nem szabad túlterhelni , mert az nagyon vissza tudja fogni a fát . |
Előzmény: firpoliono2 (18410)
|
|