firpoliono2 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 18410

Én csak azzal a személyes tapasztalattal egészíteném ki az általad leírtakat, hogy a Maria Bianca nálam alig akar fejlődni Gf alanyon. Mellette van két darab, egy évvel fiatalabb Champion szintén Gf alanyon. A Championok koronája a későbbi ültetés ellenére legalább tripla méretű a Maria Biancához képest.

A Maria Bianca nálam közel se bírja annyira a tavaszi fagyokat, mint a Champion. Ez sajnos a Meystarról is elmondható. Ez a két fajta érezhetően korábban indul meg tavasszal, mint a Champion.

Nem értem ennek a nagy növekedésbeli különbségnek az okát, mert ugyanúgy ültettem mindegyik fát. Sőt: a Maria Biancához képest a 4 évvel később telepített Meystar - amely szintén Gf alanyon van - már most kétszer akkora, mint a Maria Bianca.

Egyébként a Maria Bianca tényleg nagyon finom termést ad, sokkal sűrűbben virágzik, mint a a Champion. Gyümölcse méretes, tetszetős, de nekem hobbikertészként ez a tulajdonsága nem annyira fontos.

A Balaton Felvidéken hobbikertészkedő ismerősöm is arra panaszkodott, hogy nála se akar fejlődni a Maria Bianca. Az ő esetében ki is pusztult a fa. Azt nem tudom, hogy milyen alanyon vette a fát. Az ő nagy kedvence a Nektár H. Állandóan ezt a fajtát keresi Gf alanyon.

Biztos valamit rosszul csinálunk. Nem tudtuk megfejteni, mi lehet a baj.

Nektár H sajnos nincs a kertembe. 

Előzmény: Mozo66 (18396)