Bubi504 Creative Commons License 2021.02.10 0 2 16102

"Gazdasági oldalról nézve mai napig  nem tudja senki meg magyarázni hogy éri meg olaszból v spanyolból behozni  gyümölcsöket"

Ez a kérdés még megér pár mondatot, mert ez a köztudatban valóban, sokakban így van. 

Több tévhit is van. 

1. Szállítási költség

Olaszország északi része (ahol gyönyörű kajszisok vannak) : kb 800km. Egy kamionra 24 tonna megy, egyet vegyünk le göngyölegre, csomagolásra, marad 23. Legyen hűtős kamion, legyen 500Ft/km a díja - akkor 1 kiló kajszira 18Ft szállítási költség jut (de ha valaki úgy gondolja, hogy oda-vissza kell fizetni a fuvart, akkor megszorozhatja kettővel, ha akarja). 

Erre jön még az a költség, amikor a 'multi' a saját központjából a boltjaiba kiviszi (a saját gyűjtőfuvarjával, minden más áruvel együtt). Nagyon sokat mondok, ha ez lesz 10Ft, de legyen húsz. 

Mi a vége ? 

Van egy 600-900 Ft-os gyümölcsünk, amiből 50Ft elment szállításra. Nem tétel. 

2. A külföldi termelő sokkal többet kap a termékért mint a magyar

Röviden : tévedés. Az ipari minőséget ne keverjük ide, étkezésit étkezésivel lehet összehasonlítani. Nem friss cikk, de az árakról ad némi támpontot : http://nak.hu/en/?id=94508:lerovidult-a-hazai-kajsziszezon

Igen ám, de egy olasz termelőnél nem csoda hanem a normális az, ha 1 hektáron 35-40 tonnát termelnek - és őket nem sújtja évről a fagy, mint minket. Ha a nagyobb termésátlagot és a stabilitást együtt nézzük, akkor simán kijön 3szoros szorzó a magyarhoz képest - ennyivel "olcsóbb" (pontosabban gazdaságosabb) ott termelni, mint itt - ennyivel jobb a befektetett tőke megtérülése. Nagyobb termés, nagyobb bevétel, gyorsabban jön vissza a befektetett tőke, más szempontból érdemes több pénzt belefektetni - miközben még a jobb körülmények miatt a kockázat is kisebb.  

Ott sem drágább egy traktor, facsemete, műtrágya vagy bármilyen anyag, eszköz ami költség (sőt, sokszor még olcsóbb is) - egyedül a munkaerő _lenne_ több, ha ezt nem külföldiekkel oldanák meg, bagóért. Amit meg lehet, azt gépesítenek.

Ennyi szerintem elég ahhoz, hogy "miért éri meg behozni" - azért, mert mindenkinek megéri, nincs ebben összeesküvés. 

Ehhez vegyük hozzá azt is, hogy ha ott 'normális', bő termés van, az nem okoz gondot - de nálunk egyet jelent azzal, hogy dömping alakul ki, leesnek az árak (mint 2019-ben) ami a termelőnek megint csak nem jó - akkor őket ez nem (annyira) érinti, mert náluk nem a belföldi ár a meghatározó hanem az európai, mert ők tudnak az európai piacra termelni, ahol kiegyenlítődnek a különbségek az egyes országos egyéni szociális (időjárási) problémái között. Ha az olaszoknál elfagy, akkor Dánia vesz a franciától vagy spanyoltól - olyan még nem volt, hogy egész Európában (a törökökig bezárólag) minden elfagyott volna, úgyhogy európai szinten nincsenek akkora kilengések a kínálati oldalon, ami drasztikus változást okozna az árakban. Vannak azért persze, de messze nem olyan hektikusak mint nálunk.

Ez persze nem úgy működik, hogy Don Albicocca bepakolja a kis ládáit a furgonjába és átkel Európán, hanem áttotyog traktorral a 10-20km-en belüli TÉSZ-hez, ahol leadja a (félérett :-) termést, és a dolog a részéről le van tudva. A hűtőházban osztályozzák, kiválogatják, becsomagolják 1-3-5 kilós pakkokba, aztán már viszi is a kamion, ahová kell. 

Én tök megértem azt is, aki megégette magát egy vagy több magyar tész-el, mert itt ez is jól el lett baszva, mint oly sok minden azokból az Eurómilliárdokból, amit fel lehetett volna használni értelmes célokra is, stadionépítések helyett.

Nem a lengyel krumpli- vagy a holland paradicsomtermelő termelő tehet arról, hogy nálunk csak látszatintézkedések voltak azok, amik a magyar kertészet korszerűsítését, piacra jutását szolgálták volna - de ehhez a fejlődéshez valójában semmilyen valós politikai (sőt : politikusi) érdek nem fűződött soha.

Egy kertészetet nem lehet 1000 (vagy 100*10) hektáron csinálni, túl nagy befektetés kell, túl kevés hasznot hozna, túl sok ember kell hozzá, túl nagy a kockázata - a szántóföld sokkal stabilabb, kevésbé kockázatos, csak jó sok kell belőle. Azt meg nem gond elintézni, ugyebár... a területalapú támogatás meg jön, ahogy kell, kéz kezet mos. 

 

 

Ennek köszönhető az, hogy a tész-ek valóban csak az állami (illetve eu-s) látszat-támogatásról szóltak, de mivel ez a támogatási rendszer is alapjaiban volt elcseszve (mert nem a fenntarthatóságra helyezte a hangsúlyt hanem az egyszeri beruházások finanszírozására, ahogy az említett vajszlói piacnál és az összes többinél is ez van), ezt még tetéztük is azzal, hogy az Eu-s támogatásokért cserébe "megnyitottuk" a piacunkat, ami a magyar termelő lehetőségeinek hanyatlásával járt együtt, mert nem tud lépést tartani a nemzetközi piaccal, ahonnan a fent említett okok miatt egyszerűen olcsóbb és eladhatóbb termék tud jönni, mint házon belülről. 

Amíg egy termelőnek versenyeznie kell az olcsó (nem a kajszira gondolok most) külföldi áruval, addig soha nem fog tudni annyi profitot termelni amiből fejleszteni is lehet, csak vegetálni fog. Nyilván lenne ebből kiút : tőkét kellene bevonni, de az meg nem annyira van, és nem szeret kockáztatni sem. 

Ez nem pusztán egy szakmai szervezet hozzá nem értő vezetése által elkövetett hiba, itt a probléma rendszerszintű - egy látszólag az országot védő, valójában azt kiárusító, és a hasznot a saját zsebébe tömő politikai rendszer eredménye, amit az összefüggéseket át nem látó tömeg időről időre, nagy boldogan meg is szavaz. Ezt értse mindenki úgy, ahogy az általa preferált párt/oldal érdekei megkívánják, én nem egyik vagy másik oldalról beszélek hanem mindegyikről, mert semmilyen különbség vagy változás nincs a rendszerváltás óta ilyen szempontból (és távol álljon tőlem, hogy a Facebook szintjére süllyesszem ezt a fórumot, itt napi politikának nincs helye). 

Én még nem adom fel, remélem, hogy megérem, amikor az emberek tudnak majd közösségekben gondolkodni és élni - tész-ekben is. 

 

Előzmény: james69 (16077)