diospyros Creative Commons License 2021.02.10 0 0 16091

én 2 évig többször kimentem a szombathelyi piacra (sajnos pont messze van...)

megnézni, mi a felhozatal. hááát... sokszor a termelői kajszi biztos hogy kereskedői volt... és elég rossz, nehéz volt találni bármilyen jó gyümölcsöt.

nem mondom, egyszer pl. finom piros vilmos körtére sikerül szert tenni... de ez az összes pozitív emlékem... Tatabánya már jobb, szüleim régen (és még ritkábban most is, 81 évesen...) ott voltak törzseladók (Oroszlány, Kisbéren is...) gyerekkoromban (és később is, ma is néha) sokat árultam, belém ivődott... sokáig nem is hiányzott, sokat melóztunk, fél négykor keltünk (igaz csak nyáron és főleg csak szombaton) de pl. a péntek is durva volt, a hajtás a piacra készülődéssel...

nem beszélve a többi napról, öntözés, kapálás, gyomlálás, szedés, stb...

na mikor elkerültem, talán örültem is hogy vége a sok monyákolásnak (csak sűrű fillér ez...),

aztán egyszer vagy 10 éve amikor lett saját kert, beindult valami...

aztán később lett egy 3 hektáros kiskert is... :)

lényeg: sajnos a piacokban is csalódtam, de kisebb helyeken vagy máshol lehet jobbak.

most a szombathelyi Derkovits "piac"-ra van rálátásom, az közelebb van, akár heti 1x is látom, és figyelem. BRUTÁL árak. a kajszi tavaly 2000 ft is volt (persze korai, de a minőség...)

minden 20-50%-kal drágább, talán csak a mandarin nem... :) :(

persze ezek kereskedők, hárman vannak, megélnek, néha egész nagy forgalom van, ilyen árak mellett is... a kistermelőket néhány nénike képviseli, de el vannak távolítva az épületkomplexum

"sötét oldalára :) :( ahol fele akkora a mozgás... és a termékeik is sokszor inkább megmosolyogni valók, vagy inkább meghatódni való... kis, igen rusztikus virágcsokrok főleg...

de normális gyümölcs náluk is ritka... 

lehet, hogy Ausztriába viszik a magyar gyümölcsöt innen?

(igen amúgy. pl. egyik barátom egy málnás embernek volt az üzletkötője, aki Bécsbe terítette a szajrét... nem tudom, megvan-e mág a málnás, tudjuk, nem nagyon él már meg itt...

de a srác már nem dolgozik ott, így valszeg nincs...)

Előzmény: Mozo66 (16082)