Ok ... csak akkor hogy lesz a hazai szilva a lidlben 900 ft ??? tavaly ennyi volt októberben a Top end + . Vagy a termelő kapott érte 600 at vagy a lidl keresett rajta 400 at ( ezt nem hiszem mert náluk biztosan fix árrés van ) vagy a közbenső szereplő fogott jó kövéret .
Persze 30 40 ft ipari minőség nyilván . Én csak azt mondom , hogy van egy vásárló réteg ( aki délelőtt dolgozik ) aki nem tud hozzájutni tisztességes ...nem rázott hűtött ... helyi gyümölcshöz mert átalakultak a vásárlói szokások amiben nyilván ő maga is benne van , mert ha nem szokott volna le a délutáni piacról akkor lenne ott termelő is akitől megveheti . Mivel leszokott és nem ott vásárol ezért a kistermelő sem tervez úgy hogy esete 6 ig marad a piacon ( esetleg 2 re megy mert délelőtt szedi ) mert régen így volt . Ezért lenne jó a kistermelőknek ( és nem a hűtőházas nagygazdáknak ) ha lehetőségük lenne délután találkozni valahol a vásárlókkal és természetesen az termékeiknek térben és időben . Meglátásom szerint erre ez az egy lehetőség van mikor kiszáll a vevő a lildl parkolójában és bemegy az üzletbe .... esetleg még hazafelé az út mellett ha nem a városban lakik . Annak idején árultam az út mellet is ott csak délután volt forgalom délelőtt semmi .
Mindezek ellenére nem hiszek benne mert ahogy sokan jól látják nincs semmiféle érdekérvényesítő lehetőségük ezeknek a termelőknek ...köztük vagyok én is ..... Apáti Ferenc úr nem ebben a kategóriában utazik és szerintem tökéletesen igaz az is hogy a tészek elsősorban ...más módon szeretnének pénzhez jutni .
Amúgy pár éve itt is volt valamilyen " szociális szövetkezet " kezdeményezés aki összefogja a termelőket és piacra segíti őket számomra ... aki 30 éve értékesít ... már az ötlet is nevetségesen hangzott , hogy majd ők megveszik tőlem az árut és szociális alapon eladják .... természetesen haszonnal .
Na mindegy jól kiveséztük a témát szerintem érdemes volt követni a fórumtagoknak egy kicsit világosabb a kép ki hogy látja ezt a termelés értékesítés dolgot .