Nem egyformán látjuk , én 30 éve piacozok , látom , hogy hogy módosult a kereslet a helyi ( városi ) piacokon . A vevő ezelőtt 20 évvel amíg nem volt lidl meló után 4 órakor lejött a piacra gyümölcsért zöldségért ma 4 órakor mindenki pakol a piacon aki addig nem pakolt el mert a vevő ...a helyi ... a lidlben vásárol . Vagy beviszed a lidlbe az árud , kistermelőként nyilván esélyed sincs az általad leírtak miatt , vagy a lidl ajtaja mellett eladod neki azt amit 20 éve a piacon eladtál du 4 után vagy megeszed az árud . A helyi termelői piacokon pl Pécsi Vásárcsarnok , van forgalom és el is lehet adni több termelőnek de oda csak az jár aki délelőtt ráér , aki dolgozik az oda sem jön , mert úgy is megy a lidlbe majd ott megvesz mindent .
A lényege ennek az lenne , hogy a helyi termelő megtalálja a vásárlót ... ha a hegy nem megy ....tudjuk kihez akkor az megy hozzá .
Nyilván egy termelői szintről beszélek és nem a hűtőházba termelő 26 ha -os almásgazdáról . Van ami termék nem is kapható a lidlben pl meggy de cseresznye is nagyon korlátozottan de általában minden hazai gyümölcs korlátozottan kapható és ha kapható is akkor is az már hűtött és kb pont olyan mint az import .
Most hogy egy lidlnek jó-e vagy sem ha a bejárat mellett egy helyi termelő meggyet vagy barackot árul ??? Ez attól függ ... ha a lézerjani az miatt ... vagy ezzel az indokkal fogja törvényileg kihajtani a német multikat az országból hogy a hazai áruk nem jutnak piacra ezeknél a multiknál akkor szerintem sokkal jobb lenne nekik is ha itt maradhatnak cserébe adnak helyet 3 termelői pavilonnak .
A legvégső amiről itt általában nincs szó ez pedig a fogyasztó érdeke , bizonyos áruk esetében a rövid értékesítési lánc ( ahogy helyesen fogalmazol ) elengedhetetlen a termék minőségének biztosításához . Pl a már említett meggy . A piacon ha hűtős meggyet árulnak az mire a melegben hazaér vele a fogyasztó jó esetben már erősen erjedésnek fog indulni ( nem magyarázom , hogy miért de így van ) vagy gyorsan megfőzi levesnek vagy megeszi mert utána már csak romlani fog . Azt nyilván senkinek nem kell mondani hogy mi a különbség egy 2 hete szedett savtalan erjedő meggy és egy frissen szedett élénk savakkal rendelkező között ezt lehetetlen olyan formában hosszú lánc ( hűtés csomagolás stb . ) biztosítani . De ide tartozik a friss fürtös uborka is meg még sok minden , persze cseresznye barack kajszi .
Ha tovább épülnek lefelé a helyi termelői piacok akkor meg fog szűnni a jó magyar gyümölcs nimbusza is ami már messze nem olyan mint régen volt mert teljesen mindegy hogy egy barack magyar vagy olasz ha éretlenül van hűtőbe rakva az tök egyforma lesz semmivel sem lesz jobb a hazai mint az import .
Hogy mennyit lehet...ne eladni egy jó termékből egy forgalmas lidl mellett egész nap ??? ...én azt gondolom hogy annyit biztosan hogy ha jó az elképzelésed értesz hozzá és nem is fagy el akkor meg lehet belőle élni .