Mozo66 Creative Commons License 2021.02.04 0 0 15929

Na annyit még ehhez a diverzifikációról ... bár nem egészen fedi a jelentést .... hanem a " mi lett volna ha .... "  ha 2013 ban másként döntünk , pontosabban és mert inkább én döntöttem az ültetvény tervezésénél .   Szóval ha nem ezt az összetételt választom, hogy  kb .... 900  kajszi 850 őszi 400 szilva ,  hanem másként .  Akkor egy ismerősöm mondta , hogy ha van eszem akkor ezekből a kései német szilvákból rakok 2-3 fajtát és mást nem .  Akkor azt mondtam neki , hogy meg vagy huzatva ...... 5 ha szilvát ???  Nemrég átgondoltam ezt a  dolgot mi lett volna  ha a teljes területre Top end + -t raktam volna .

Először nézzük a munka oldalát .   Metszés :  eddig minden évben metszettük laza munkával nagyobb részeket tőből esetleg lelógó részeket vissza vágjuk gyorsan lehet vele haladni nincs nagy precizitás terem a vesszőkön nyársakon mindenhol .    Ritkítás :  Nincs ..... szépen leválogatja magát ha sokat köt .   Növényvédelem : Nem fogékony sem a rozsdára sem más betegségekre szerintem 3-4 permetezéssel tökéletesen védhető minden ellen ha molyos lesz valamennyi az érés előtt lepotyog .    Szedés :  Messze a legszaporábban szedhető még az őszibaracknál is nem kell válogatni sem sorolni . Talajmunkák : ugyan az mint a többi esetében .

Gyakorlatilag a szezonom úgy nézne ki , hogy januártól márciusig kényelmesen meg lehetne metszeni , majd nyáron pár permetezés a talaj rendbentartása fűnyírás és valamikor szeptember elején lehet elkezdeni  szedni . A szedés kb 4-5 hétig tartana a vége éretten még nagyon jól piacolható .   Annyi lett volna a legkomolyabb változás hogy nagytételes piacot kellett volna találni a termésnek ...szerintem megoldható lett volna mert szeptemberben október elején  már kurrens a szilva .

És akkor nézzük a lényeget .  Pénzről nem szeretek itt beszélni de nem is fogok csak arányokban és nyilván ez csak feltételezés .  A telepítés után ez a fajta 1-2 évben nem termett de a 3.ban már igen azóta minden évben maximális termés volt függetlenül , hogy fagyott nem fagyott esett nem esett teljesen mindegy volt .

És akkor nézzük az értékelést .    A munka része ha a piacozást is beleszámítjuk akkor talán 2-5 % -a gyakorlatilag  a 2 hónap metszés és az 1 hónap szedés ezen kívül semmi ( természetesen a szedéshez kell 6-8 +  ember ) az egész nyaram szabad pár nap fűnyírást kivéve úgy ahogy van !!! A  bevétel eddig a szezonig az elmúlt évi fagyok miatt ( fagyott a kajszi meg az őszi is ) szerény becslés szerint legalább a 10 szerese lett volna . A hozam 250 -300 mázsa egész biztosan a nagytételes ára az elmúlt években 200-  350 körül mozgott .  Tehát 5 % munka 1000% bevétel ha akkor másként döntök .

Remélem hogy a következő években ha nem fagy akkor a bevétel normalizálódni fog a munka viszont marad az egész nyáron .  Igazából ez az egy nyugtat meg , hogy lesz mit csinálni az elkövetkező években is mert fogalmam sincs hogy mit csinálnék egész nyáron ha nem lenne piac és a gyümölcsösben sem lenne semmi teendő ( a szilva miatt )