Mozo66 Creative Commons License 2021.02.03 0 0 15918

Azt azért vitatnám, hogy csak minimális befolyással vagyunk bármire is.

A befolyás minimalitását távlatokban értettem és a nagy rendszerekhez képest .  Vegyük a felmelegedést nem mondok pontos számokat de egy évszázadra vetítve 1,5 -2 fokról lehet hallani persze ez ennyi idő alatt rengeteg de ha azt nézzük hogy a természet nagy rendszereinek ekkora változáshoz mennyi idő kell ????   ... kb 2 hét . Egy olyan közepes az emberiség történelme alatt talán többször is előforduló vulkánkitörésnek ami elég sok port elég magasra tud juttatni ez 2 hét alatt sikerülne persze negatív irányba .

https://index.hu/tudomany/vulkan/ 

Aztán ott van Santorini ami a 7 csapást okozta az ókorban .  És a kozmikus katasztrófákat nem is említem mert nem festem a falra az ördögöt .  Persze most mondhatja bárki , hogy ...ugyan már gamma kitörés az úgy sem éri el a Földet  ... reméljük , de előkerült a jútúbon egy 3 éves videó ahol a Szlávikot faggatja a Kárász Robi hogy mi a véleménye egy világjárványról ...természetesen lehetetlennek tartotta ( érdemes megnézni ) aztán ugye mégis lett .

A másik dolog hogy ha elég lassú a változás ahhoz lehet alkalmazkodni akár a környezetnek akár az embernek .  Gondoljunk csak bele hogy a földön milyen körülmények között van élet ....gyakorlatilag mindenhol . Tehát ha egy terület klímája megváltozik az nem azt jelenti , hogy ott pusztaság lesz mert az oda alkalmazkodott életformák kihalnak és  a kihalók helyére jönnek azok a létformák amik a megváltozott klímán jól érzik magukat gyakorlatilag folyamatosan veszik át az életteret ezt pár évtized alatt láthatjuk is magunk akár a gyomnövényeken  akár az egzotikus növényeken ...lehet hogy 50 év múlva tényleg jól fogja magát érezni a kivi nálunk .   Ezzel ellentétben a gyors változás okozhat pusztaságot mert vagy globális a hatása vagy egyszerűen nincs ideje áttelepülni a másik létformáknak ...persze csak időlegesen .

Természetesen egy percig sem mondom azt , hogy változtatni kell a felfogáson szerintem is a fosszilis szén égetését mielőbb be kellene szüntetni és a nem lebomló  műanyagok( pontosabban a hosszú idő alatt lebomló ) használatát elfelejteni . Én ezt a két dolgot tartom a legégetőbbnek ( ha már a környezetvédelemnél tartunk ) .

Előzmény: diospyros (15910)