diospyros Creative Commons License 2021.02.03 0 0 15914

jó cikk, én is csatlakozom a köszönettel.

és jó a példa.

Persze vannak ott is gondok (amikről szó sem esik, hogy mást ne említsünk,

jó sokba kerül a biominősítés :), de jó és a való életből vett a minta(példa).

biominősítés: sztem nekem is meg kell majd lépnem, de még kivárok. teremejenek előbb jól a fák,

ill. alakuljon ki jó gyakorlat, best practice. és csak 1 hektárral indulnék el vele...

...

"Hét évvel ezelőtt állt át biogazdálkodásra, termékeit azonnal elkapkodják. Ennek ellenére Nagy Sándor családi vállalkozása csak több lábon állva tud életben maradni. A gazda érzi a klímaváltozást, a munkaerőhiányt, és a ragadozók is tizedelik állományát. A Tata mellett megbújó Szomódon néztük meg, miként működik a családi biogazdaság.

Megérkezésünkkor éppen tojást, zöldséget és gyümölcsöt vásárolt egy vevő"

...

"új szerkezetet alakítottak ki: két és fél hektáron alma, egy hektáron szilva, körte, sárgabarack, meggy, cseresznye, másfél hektáron pedig mogyoró terem. Már a szülők is neveltek szabadtartásban tyúkokat, de a rókatámadások veszteségei miatt felhagytak vele."

„A gyümölcsös és a tyúk jó kombináció,

nagyobb a kereslet a kínálatnál.,

2016-ban a teljes almatermés elfagyott, így akkor a baromfiágazat tartotta el a gazdaságot.

Területben már elérte a maximumot, így a hatékonyságot kell növelni"

Tata mellett: lehet ő is Tatán végzett mint én... :) csak később így nem ismerem... :(

---

"Cravos kajszi": egy új fogalmam :) pár hónapja (írtam) le először, félve, hogy hülyének néztek.

De nem akkora baromság ám! Lehet, valakinek ez adja a tippet? (Majd írjon, hogy lett... ötlet jogdíj nem kell... :)

Az olaszok már így is zsebkendőnyi területen, intenzíven, sövényben termesztik a kajszit. és 8-10 évente kivágják a kizsigerelt, letermett (lásd tyúkok: "letojatott") fákat... meg a divat is változik. aki 10 éve csinált extenzív NINFA kajszi ültetvényt, az ma már cs*szheti. nem is értem, volt-e kereslet erre a fakó micsodára? de a piros korai kajszik mellett már biztos elbújhat (ezek íze is... hááát... de talán jobb. Ninfát egyszer "ettem"...)

szóval kajszit a CRAVO házba... :) ;)

Előzmény: poza (15907)