DcsabaS_ Creative Commons License 1999.10.01 0 0 135
Kedves Babe!

Kérdezed:
"Ha az anyag nem halt meg, akkor te nyílván elsődlegesen Xg, Y színű festéket látsz egy adott méretű és szövésű vásznon, valamilyen keretben, és nem egy képet, ugye?"
Megnyugtathatlak, hogy erről szó sincs. Sőt, ami azt illeti, éppen azt próbáltam hangsúlyozni, hogy amikor mondjuk egy festő fest, azt jó esetben nem vakon teszi, hanem menet közben folytonosan mérlegelve azt az esztétikai hatást, amit a még félig kész kép gyakorol rá. Azt is mondhatnám, hogy az alkotó művész elsősorban érző művész, akinek a legfontosabb feladata megítélni a még félig kész mű esztétikai értékét. Ehhez képest másodlagos az előállítási technika. Utóbbi akár véletlenszerű elemeket is tartalmazhat, a lényeg az, hogy a menet közbeni szelekciót egy művészi érzékkel megáldott ember lássa el. Szélsőséges esetben az is elképzelhető, hogy a festő nem is a saját kezével fest, hanem (mint a középkorban) festő tanoncok kezei által. Hiszen ott is az történik, hogy a mester remek instrukciókat ad, és csak akkor írja alá a festményt, ha annak kiválósága megüti a mércét. Hiába a tanoncok keze fogta az ecsetet.
Művészek és művészetet szerető civilek között talán nem is az a legfontosabb különbség, hogy a művész jól begyakorolt valamilyen alkotói technikát, hanem hogy gyorsabban (úgy értem sokkkkal gyorsabban) képes megítélni valaminek az esztétikai értékét, illetve hogy hogyan lehetne javítani (avagy esetleg rontani) rajta. Enélkül ugyanis lehetetlenül hosszú időre nyúlna (és teljesíthetetlenül sok fáradságba kerülne) valami igazán művészit alkotni. A civileknek bezzeg bőven van idejük, náluk az sem probléma, ha mondjuk csak tizedszer meghallgatva fedezik fel egy zene szépségét.

Írod:
"ha nem is tudom elmondani, megmagyaráni, illetve megvédeni azt amit akarok e témában, azért azt remélem elfogadod, hogy lehet ilyen szelemben alkotni. Mert én így teszek."
Természetesen, ha valaki nem tud valamit megfogalmazni (olyan csattanósan és művészien mint a költők és írók teszik), attól még igaza lehet és más téren ritka nagy művészetekre is képes. Tulajdonképpen ez elég gyakori is. Úgy értem, akik korlátozva vannak a nyelvi kifejezés terén, azok többnyire sokkal nagyobb kitartással próbálkoznak más területeken.
Ami a "szellemet" illeti, az szerintem segíthet is, de árthat is. A magam részéről általában nem nagyon kedvelem sem az izmusokat, sem a divatokat.

Előzmény: Babe (131)