Tisztelt törzsasztal!
Sajnos elég későn tudatm meg, hogy ebben a témában vitafórumok találhatók az interneten, így most kissé megkésve írok le néhány gondolatot, miután átrágtam magam a tetemes mennyiségű hozzászóláson. Mivel ezek nagyrészt olyanoktól származnak, akik nem érintettek az ügyben - és ennek megfelelően - mások információi alapján alkotnak véleményt az esetről, úgy döntöttem, hogy elmondom, amit tudok. Egyes vélemények esetében nagyon vissza kellett fogjam magam, mert oly mértékben felzaklatott a tartalma, hogy csak képernyőt nem tűrő módon adhattam volna rá választ. Szintén igyekeznem kellett, hogy ne írjam le azokat a jeleneteket, amelyeket Szendrei Tamás családja a balest óta átélt, mert ezek egyrészt magánügyek, másrészt nem vetne rám túl jó fényt, ha saját lelki megrázkódtatásaimmal traktálnám az asztaltársaságot. Az viszont biztos, hogy ha megtenném, még azok is zokognának, akik eddig teljesen semlegesen viszonyultak az esethez.
Először a tények, amelyeket mindenki ismerni vél, de senki sem TUDJA, azután pedig reakció néhány hozzászólásra:
Szendrei Tamást 1992-ben ismertem meg, azóta tartozott azon négy ember közé a világon, akiket barátomnak nevezek. Nem mellesleg a barátnőm bátyja volt.
1999. december 17-én, délután, _szolgálat közben_, szolgálati kocsijával halálos balesetet szenvedett.
A balesetet Császár Előd okozta, aki autójával körülbelül 95 km/h-s sebességgel áttért a szemközti sávba, ahol összeütközött a kb 50 km/h-val, szabályosan közlekedő rendőrautóval. Szendrei Tamás, rendőr főhadnagy a helyszínen meghalt. Császár Előd kisebb sérüléseket szenvedett.
Szendrei Tamás szervezetében nem volt alkohol.
Szendrei Tamást 1999. január 6-án temették el, katonai tiszteletadás mellett, a temetésen megjelent a Belügyminiszter, az ORFK és a BRFK, valamint a Köztársasági Őrezred vezetése.
Császár Előd nem vette föl a kapcsolatot Tamás családjával, akik egyébként nem is vágynak erre.
>Pityke Őrmester
>válasz erre | adatok | e-mail 1999-07-22 12:45:08
>Helló Mindenki!!!
>Az helyzet az, hogy én rendőr vagyok, és mint ilyen közel a tűzhöz. Én sem bírom azt a nyálgépet, >de néhány dolgot le kell szögeznem - úgyse derül ki tehát mindegy.
>A helyzet az, hogy Szendrei Tamásunk nem volt egészen tiszta az ügyben. Sajna ( :(((( ) >meglehetősen alkoholosan ült autóba (buli volt...), de azt ugye senki sem gondolja, hogy kiderül..?
>Nem volt szolgálatban, TEHÁT NEM LEHETETT VOLNA AKKOR ÉS OTT (ami valami olyasmit >jelent, hogy lenyúlta a telepről).
>A boncoláskor vérmintát küldtek a "megfelelő helyre", ami vhogy - minő véletlen - 2,9-es >véralkohol helyett 0-t mutatott!!! Jó mi?
>Persze soha semmi sem fog kiderülni, "mert rendőr nem hibázhat."
>Nekem nagyon nem tetszik ez így, mert a rendőrségen ez egy nyílt titok.
>Így már kissé más a helyzet, mert egyáltalán nem biztos hogy cse ment át a másik sávba.
>50000.- ért lehet helyszínelési jegyzőkönyvet venni manapság bizonyos kollégáktól. Jól is élnek az >ilyesmiből. Gondoljátok, hogy minden úgy van, ahogy hallottátok? Kellett vmi, amitől SENKI SEM >FOGLALKOZIK majd a rendőrrel, a kábszer meg tökéletes erre.
>Szó sincs korrupcióról ebben az ügyben. (illetve cse oldalán nincs).
>NA?
>Egy éppen kilépő rendőr.
>UI: Néha hánynom kell a "kollégáimtól".
Nem tudom, honnan ismerted Tamást, hogy "Tamásunk"-ként említed, de az információid tévesek. Mint a tények között írtam, Tamás szolgálatban volt, és az autója hivatalosan volt nála, amit a baleset előtt néhány perccel kitöltött menetlevél is igazolt. Ismétlem: Szendrei Tamás szervezetében nem volt alkohol (ezt nemcsak a vizsgálatok bizonyítják, de mivel jól ismertem mind a személyiségét, mind az elveit, ez is biztos). Alkoholról és buliról pedig eszedbe sem jutna írni, ha valóban ismerted volna. Amúgy, ha bulizott, azt nem csütörtök délután fél négy körül tette.
>Az a baj, hogy a rendőr szüleivel nem fog Frei riportot csinálni.
Ez valószínű. Az ominózis Frei-Dosszié beharangozásakor ugyanis Tamás szülei írtak egy levelet Frei-nek, (amit meg is kapott, mert fölhívtuk a szerkesztőséget), és kérték, hogy olvassa föl műsorában. Ez nem történt meg. A szülők egyébként teljesen elzárkóznak a nyilvánosságtól, ezért nem valószínű, hogy bárkinek is riportot adnának. Nem szeretnek a balesetre gondolni, de a média időről időre rákényszeríti őket.
>Én azt hallottam a napokban, hogy azért olyan nagy a kussolás a baleset körül, mert a rendőr sem az >útviszonyoknak megfelelően vezetett, de mivel valami rendőrvezetőnek a fia volt, nem akarják >holtában bántani. Ez igaz?
A kérdés első részére már válaszoltam, a másikra íme a válasz: nem. Tamás édesapja egész életében egy hazai nagyvállalatnál dolgozott, a rendőrséghez semmi köze.
>Elődnek az a bűne, hogy nem tud vezetni és a megfelelő pillanatban nem volt ura a járművének és >mindenki szerencsétlenségére az történt ami.
Szerintem, pedig az, hogy közel 100 km/h-s sebességel száguldott - mint utóbb kiderült, tiszta tudati állapotban, tehát felelőssége tudatában -, s ezzel egy ember halálát okozta.
>Várjuk ki a bírósági tárgyalás végét ! Ne a megalapozatlan híreknek higgyetek ! Az Ügyészségi >Nyomozó Hivatalt sem az Előd , sem a tanúként kihallgatott ( esetlegesen bosszúra éhes ) rendőrök >NEM tudják befolyásolni !!! Azért egy kicsit bízzatok már a Magyar Igazságszolgáltatásban ! Ha >nem csukják le , akkor az nem a pénze miatt van ! Akkora a nyilvánosság , hogy itt garantált a >manipuláció kizárása ! Minden ki fog derülni ! Remélem Ti is csak ebben bíztok és nem ítélkeztek >előre !
Remélem, hogy így lesz. Nem várok mást, mint azt, hogy a bíróság úgy döntsön, mintha Kovács János okozta volna a balesetet egy mozdonykerék-pumpáló rovására. (Egyébként holnap megyek tolmácsolni egy bíróságra, egy külföldi ügyében, akinek lejárt a vízuma. Az illető két hónapja van előzetes letartóztatásban, és valószínűleg kitoloncolják az országból.)
>Mint itt már más leírta, annak a szerencsétlen rendornek esélye sem volt reagálni, ugyanis annyira >gyorsan történt minden. (mivel elodke nyomta a gázt, mint süket a csangot.)
Így igaz.
>Előd biztosan szabálytalanul és veszélyesen vezetett. De hogyan vezetett szerencsétlen rendőr? >Tudunk erről bármi hivatalosat? Csak annyit tudunk, hogy nem használt biztonsági övet, ami pedig >megmenthette volna az életét. Sajnos gyakran a rendőrök sem a szigorú ötvenes tempóról >ismerszenek meg. Lehet, hogy ő is nyomta, mint süket a csengőt.
A sebességről már írtam, de Tamás valóban nem használt övet. A szakértő, akivel beszéltünk, azt mondta, hogy ebben az esetben még az öv sem segített volna, mert a másik kocsi belenyomta Tamást a székbe. (Próbálta már valaki leírni közületek a barátja halálát úgy, hogy tárgyilagos legyen? Nem kívánom senkinek.) Talán egy légzsák segíthetett volna, de az nem volt a rendőrautóban.
>Arra azért kiváncsi vagyok, ha arra ítélné a bíróság, hogy a jövedelme felét oda kell adnia a rendőr >szüleinek, ki menne el közületek a koncertjeire. Vagy a rendőr nem is érdekel senkit? (Ja! Meg >akkor is izélgetnék a zsaruk? Bocs!)
A baleset másnapján jelentkezett valamilyen szervezet (talán alapítvány), aminek előadóművészek a tagjai (hogy Császár Előd is tag-e, azt nem tudom), és pénzt ajánlott fel Tamás családjának. Ők azt kérték, hogy a pénzt a rendőrök árváinak javára létrehozott alapítványnak utalják át.
>Csaszar Elod
>válasz erre | adatok | e-mail 1999-02-08 00:13:40
>Bocsi az előbbi üresért! Kicsit láma vagyok a kezelőfelülethez! Az hogy számomra milyen büntetés >lenne jogos? Ezt tényleg csak akkor tudnám megmondani, ha tudnék ebben az ügyben kivülállóként >gondolkodni! A precedens perek nagy része max. 2 év felfüggesztett börtönt ír elő, vagy kevesebbet. >Tudom hogy nem erre irányult a kérdés, de higgyétek el nem tudom! Ha az én családtagom halt >volna meg - főleg ilyen értelmetlenül - én komolyan a halálát kívánnám az elkövetőnek! Erről >ennyit
Nem tudom, hogy valóban Császár Előd írta-e ezt a levelet, de azt elmondhatom, hogy Tamás húga nem kívánja Császár Előd halálát, nem is érdekli Császár Előd, legszívesebben sose látna-hallana felőle. Tamással szeretne találkozni.
>Van egy karambol. Az mindkét autó spéci. Az egyik egy felspécizett, tuningolt, hivalkodó >sportkocsi, benne egy ízléstelen, gyengeelméjű, különbözô kapcsolatok és protekciók segítségével >sajnálatos hírnévre szert tett kis ripacs, kóros, eltorzult személyiség, aki be van lôve, és 90-nel van >kedve autókázni az út rossz oldalán.
>A másik autó azért különleges, mert egy nagyon speciális egyedi rendôrautó. Benne egy 25 éves >rendôr (a nevét nem tudom, csak hogy Szmörének becézték). Perfekt francia nyelvtudással, több >diplomával, aki ösztöndíjat ösztöndíj után nyert, egy szervezett bűnözés elleni francia programon >vett részt, valódi elhivatottsággal. Mindezt akkor, amikor kevés a rendôr példakép, pedig szükség >volna rájuk, mert azért az mégsem oké, hogy olyan megvetettségnek örvendenek, mint amilyennek, >és hogy olyanok, amilyenek. A kettô összefügg, és egyszerre kéne változtatni rajtuk, külön-külön >nem megy.
Nem tudom, honnan tudsz ennyit Tamásról, de majdnem minden igaz. A Szmöre becenevet a vörös haja miatt kapta. Diplomája csak egy volt, a rendőrtisztin szerezte, a szervezett bűnözésről írt diplomamunkáját a BRFK parancsnokának dícsérete mellett védte meg. Az igaz, hogy tavaly nyáron a Szervezett Bűnözés elleni Osztály (bocs, ha pontatlan a név) javaslatára elvégezte az FBI nyári akadémiáját, és emellett fölvették a JPTE jogi karára.
>Tegnap láttam a Z+-on az interjút CSE-vel, nagyon megrázott. Nagyon megsajnáltam ezt a fiút, >mert most mindegy, mi történt, de ezt a dolgot ő egy életen keresztül cipelni fogja, és ezt én nagyon >átérzem (nekem is van cipelni való nehéz keresztem). De, Kedves Előd, Hozzád szólok Goethe >szavaival - ha segít:
>"Elesni nem szégyen,
>a földön maradni - gyalázat."
>Barátsággal és szeretettel (a szó igaz értelmében): Evera
Az említett interjút nem láttam. A baleset óta úgy hallgatok tévét és rádiót, hogy minden pillanatban azt várom, hogy mikor kell átkapcsolni más csatornára. Nem szeretem látni és hallani Császár Elődöt, és a környezetemben ezzel mindenki így van. Fáj, fizikailag-lelkileg egyaránt.
Ennyi a hozzászólásokhoz.
Még valami. Valaki egy viccet fabrikált az esetről, amit most nem idézek. A magam részéről helyesnek tartom azt az elvet, hogy az ember ne tegyen olyat másnak, amit maga nem szívesen viselne el mástól. Nem jó dolog a barátod haláláról szóló viccet olvasni.
Üdvözlettel:
Apatóczky Ákos Bertalan
apabox@osiris.elte.hu
Ui.: A törzsasztalon ebben a témában többet nem kívánok felszólalni.