ÁsítóSárkány, Cooperx, djuice!
Köszönöm az észrevételeket! Természtesen nagypapához illően, megfutottam azokat a köröket, amiket meglehetett, youtube videok, külföldi review oldalak. Beszéltem zenészekkel, zenetanárokkal, köztük lányaim zongoratanárával is. Aranyosak, segítőkészek voltak!
Alapvetően arra kerestem választ, hogy stage vagy dobozos kivitelű legyen a kezdő hangszer. A válaszok megoszlottak.
Mivel az (egyik) unokám nyolcéves, ősszel kezdi a zongorázást, így nyilvánvalóan minden bizonytalan, ezért írtam, hogy nem szeretnék ágyúval verébre lőni, mert kis túlzással egy Bösendörfer és társai kivételével, meg tudnám venni a komolyabb hangszereket is. Ha jövőbelátó lennék, egy pillanat alatt döntöttem volna. Akkor valamelyik KAWAI/YAMAHA akusztikus pianínót vagy pedig a KAWAI CA / YAMAHA Clavinova / ROLAND LX sorozatból választottam volna. Igy természetesen maradok a realitás talaján.
Végezetül egy történetet szeretnék megosztani. Lányaim, otthon egy német Hupfeld pianínón gyakoroltak, nagyon szépen játszottak, de nem léptek zenei pályára. Közben vettem „NEKIK” egy Kawai „szintit”, mondván hátha rákattannak. Tévedtem. Abban az időben nem volt időm zenélni, így a hangszer feleslegessé vált. Közben az egyik barátom munkanélküli lett, de a kislánya szeretett volna zongorát tanulni, de nem volt pénzük otthoni hangszerre. Odaadtam neki a Kawai-t, azon gyakorolt évekig. Aztán később lett egy pianínója is. Végül zenetanári diplomát szerzett.