Mozo66 Creative Commons License 2021.01.23 0 1 15868

Csatlakozni tudok Jana véleményéhez ... nekem Goldrich az idén fog teremni ...persze ha ... pár darab lett pótlásnak próbára berakva itt azt írják , hogy fagytűrő de egy videón a gazda a tavalyi ( vagy azélőtti ) fagyokat szemlézve azt mondta , hogy a legelőször ez a fajta fagyott el ... most kinek lehet hinni ???

Jó tulajdonság ez a " talajra érzékeny   betegségre érzékeny "  fogalmam sincs hogy ez mit jelenthet pedig már pár éve foglalkozok gyümölcsfákkal . Én úgy tudom , hogy a talaj tekintetében elsősorban az alany tulajdonságait kell szinkronba hozni a nemes nem is találkozik a talajjal , hogy lehet rá érzékeny és mi az hogy érzékeny  ? A betegség dettó .... ha elfagy a virág majd jön rá egy eső tutti , hogy viszi a monília az ágakat is tök mindegy milyen fajta ha megfelelően meg van permetezve akkor mindegyik jó lesz , a kajszinál a virágzás kori növényvédelmet nem lehet kihagyni pláne ha nem kedvező az időjárás ha viszont megkapja a szükséges növényvédelmet akkor nem lesz érzékeny betegségre .

ha nekem kellene egy fajtát ajánlani kiskertbe akkor én egyértelműen a Bergevalt mondanám elsősorban a késői virágzása miatt másodsorban jó a növekedése , ha valaki nem profi az alakításban és csak az első években csinál némi metszést akkor is jó formát fog felvenni a fa és a termése a mi ízlésünk szerint is " hagyományosnak " mondható így sokoldalúan felhasználható . Másodikként én a Pinkcotot választanám de ott már kacifántosabb a dolog . 

Amúgy érdekes , hogy a pár éve felkapott Frisson -ról nem igen jönnek visszajelzések kinek tetszik kinek nem én továbbra is fenntartom , hogy az egyik legízletesebb leg kajsziízűbb kajszi ...finomabb mint akármelyik hazai fajta .... szerintem .