Nagyon nehéz tanácsot adni a fajtaválasztást illetően. Mindenkinek van egy elképzelése és annak megfelelően választ.
Én kiskertbe azért ültetek kajszit, hogy finom barackot tudjak enni. A piacon sokszor nagyon szép küllemű, de az idő előtti szüret miatt felejthető ízű kajszit lehet kapni.
Nem ideális a területem kajszinak, ezért fontos még az is, hogy az adott fajta jó alkalmazkodóképességgel rendelkezzen.
Nagyon sokat kell kísérletezni ahhoz, hogy kijelenthető legyen: a külföldi, vagy magyar fajták a jobbak.Talán nem is lehet ilyen éles különbséget tenni közöttük.
Nálam a Bergeronok nem érezték jól magukat. Nem tudtak annyira alkalmazkodni a nehezített körülményekhez, mint a Mandulakajszi, Gönci. Ízben is csak korrekt, de nem kiemelkedő. A fagytűrése viszont tényleg jó. Összeségében nem jött be.
Most ott tartok, hogy inkább a magyar fajtákat választom, hátha azok hosszabb életűek lesznek.
Ha nagyon nem tudsz dönteni, ültess egy hagyományos magyar fajtát és egy rezisztens külföldit, például Harlayne-t. Látni fogod majd, melyik jön be jobban és legalább lesz személyes tapasztalatod is, ami nagy érték annak, aki kertészkedik.
A tápanyagpótlás pedig tényleg nagyon fontos. Egy jól trágyázott fa ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben.