Ruppy
1999.09.29
|
|
0 0
481
|
Zoom
A melohelyemen van egy listám a szerkezetekröl. Majd megnézem.
Tényleg nagyon sokan sznobságnak tartják ha valaki egy rendes mechanikus orája van. Mert ugye az nagyon drága. Én nem is reklámozom a melohelyen az orámat mert rögtön kapnám a lehurrogást...Pedig tényleg egy tök jo érzés az, hogy tudod az orád ami a karodon van 100 év mulva is menni fog rendesen.(100 év mulva hol leszek én már?....de akkor is! Nem ennek a modern müanyag digitális világnak a terméke.
Az orád pontossága függ a szerkezet "frekvenciájátol" A sima orák kb 2.5 Hz ek szoktak lenni. Pontosan nem emléxem de kb 10000-15000 féllengésüek. Ezeknek elég tág a pontossági osztályuk. KB 40mp naponta. A komolyabb szerkezetek 4 Hz es mechanikák. 28800 féllengés. Ezek már egy kategoriával pontosabbak. pl.az O+A seamaster professional diver napi max késés=0, sietés max=6mp. De ha jol beállítják napi 1-3mp et siet max.(ez van nekem) A késés soha nem megengedett sehol semelyik oránál. Léteznek még 5 Hz es mechanikák 36600 féllengés PL.Egyes rolex verziok,Zenith (nem egy nagy név de nagyon tuti szerkezeteket gyárt.)
Egyébként egy kvarc orában is van mechanikus szerk (kivétel a sokzenés nintendo stilusuak) Nagyon ritka, hogy ez a mechanika perciz. A legtöbbször még követ sem alkalmaznak hanem csak simán a tengelyek a házban forognak. Szal egy komoly mutatos kvarc orában is komoly mechanika szokott lenni. Ugyhogy nem lehet leirni még a mechanikát. A kvarcoknál az oszcilláciot egy kvarc vezérelt kis generátor vezérli és szinkronizálja.
Az ora szerekezetét elég nehéz megállapitani. Ha már láttál egy párat akkor rá ismersz egyes darabokra de nem feltétlen mindig. Van mikor a szerkezetre gravirozzák az azonositot. Nem mindig a felhasznált mechanika sorszámát irják rá. Soxor a cég saját lajstrom jele van rajta. Pl: O+A seamaster p.d. ETA 2892/2 de a gyár asszem 1018 nak titulálja. Szal kevernek kavarnak, csak hogy meg ne értsd. Elég nagy üzlet politika van benne. Van olyan amikor ugyan az a szerkezet ketyeg egy 350000Ft értékü orában mint egy 4.5 milliot éröben. |
Előzmény: Zoom (480)
|
|