Szeretnék a Gönci mellé egy öntermékeny, vírus rezisztens fajtát.
Ezek közül kinek van tapasztalata valamelyikkel? Írom, amit itt fórumon, vagy itt-ott olvastam róluk (elnézést, ha valamiben tévedek, természetesen simán meglehet):
- Goldrich: részben öntermékeny, jó fagytűrő, sharka rezisztens, betegségekkel szemben viszonylag ellenálló
- Kuresia: öntermékeny, sharka rezisztens, késői virágzás, betegségekre viszont érzékeny
- Harlayne: részben öntermékeny, sharka rezisztens, késői virágzás, betegségekre közepesen érzékeny
- Bergeval: öntermékeny, késői, sharka rezisztens, betegségekre-talajra érzékeny
- Bergeron öntermékeny, fagytűrő, közép-késői, betegségekre-talajra érzékeny
Utóbbi kettőt nem igazán dicsérték itt fórumon. Persze ettől nem kizárt, hogy többségnek beváltak.
Ceglédiek:
- Ceglédi arany: öntermékeny, késői virágzás, betegségekkel szemben közepesen érzékeny fajta, sharkára közepesen fogékony, de viszonylag toleráns vele szemben
- Ceglédi óriás: részben öntermékeny/önmeddő, korán termőre fordul, kissé fagyérzékeny
- Ceglédi zamatos-Ceglédi bájos: ezek viszonylag új nemesítések, öntermékeny, moníliára, sharkára csak kicsit érzékenyek.
Találtam egy cikket ezekről a fajtákról, amit érdemes lehet elolvasni: https://magyarmezogazdasag.hu/2019/12/17/cegledi-kajszifajtak-modern-termelok-es-feldolgozoipar-illetve-tudatos-vasarlok-elvarasai
Jól sejtem, hogy hiába vírus rezisztensek ezek a külföldi fajták, cserébe érzékenyebbek a talajra és a többi betegségre? Közben meg ízben elmaradnak a magyaroktól. De a magyarok közül meg kb. az összes hordozza magában előbb-utóbb a sharkát. Kérdés, hogy melyiknél mennyire hat ez ki a termésre.
Mindezek alapján, ha ajánlani kellene valakinek háztáji kertbe 1 vagy 2 fajtát, mit ajánlanátok?