Tervezem, hogy kipróbálok egyet. Az egyszerűség kedvéért egyetlen sávra, 40m-re építenék egy kísérleti példányt. Viszonylag nagyot, ami még éppen átfér az ajtókon. :-)
PVC csőből fogom elkészíteni, öntapadó réz vagy alu fóliával. A skin hatás miatt kb. ugyanaz, mint a tömör fém, de sokkal könnyebb dolgozni vele.
Mivel egy sávos, nagy kondenzátor hangolás átfogásra nincs szükség. Azt találtam ki, hogy a kondenzátor két szigetelő lap lesz párhuzamosan, ezek egymás felé néző oldalaira felragasztom az öntapadó fóliát. Vágás, toldás nélkül, így az ellenállás alacsonyan tartható.
A hangolását pedig úgy oldom meg, hogy egy szigetelő lapot forgatok ki-be a két lemez között, ennek a levegőnél nagyobb epszilonja változtatja a kapacitást. Ezt léptető motorral és áttétellel hajtom meg. A mechanikát csak akkor építem meg, ha beválik az antenna. Addig majd kézzel tologatom kikapcsolt adó mellett...
Még nem láttam ezt a megoldást, gondolom azért, mert legtöbben több sávra építenek, és ezzel nem lehet elérni olyan nagy átfogást.
Viszont előnye, hogy egy szigetelő lapot kell csak mozgatni, nem kell se drága vákuum kondenzátor, se egyedileg épített nagyfesz forgókondenzátor. 3d nyomtatóval könnyen meg tudom csinálni a mechanikát hozzá. Mivel eleve kicsi az átfogás, nem lesz túl kényes az esetleges pontatlanságra.
Kicsit gettó stílusú, de elektromos paraméterekben szerintem lesz olyan jó, mint egy rézcsövekkel épített példány, a koax kábelekből és csatlakozókból építettnél meg jobb is lehet.