firpoliono2 Creative Commons License 2021.01.19 0 0 15847

Nekem vírusosan adták el a Göncit a faiskolában. A levélzet alapján nem tudtam egyértelműen megállapítani, hogy vírusos a fa, ezért tápanyagellátási problémának tulajdonítottam a foltokat a leveleken. Aztán az ültetést követő negyedik évben megmutatta a termését: az összes gyümölcsön csúnya horpadások voltak, valamint a termés féléretten lehullott, továbbá a gyümölcsök magja leopárdfoltos volt. A termés ehetetlennek bizonyult a fenti problémák miatt.

A fa a vírustól függetlenül nagyon életerősnek mutatkozott, évente 1-1.5 métert növekedett. 

Azt javaslom, várd meg, hogy idén milyen terméseket hoz a Göncid. Egyáltalán nem biztos, hogy elkapta a vírust. Nálam például a Gönci mellett volt kb. 8 méterre Bergeron, valamint 20 méterre Mandulakajszi. 4 év alatt egyik se kapta el a vírust, viszont őket más betegség (talán fitoplazma) miatt kellett kiásnom idén.

Ha kajszit telepítesz, a gutaütés, fitoplazma miatt folyamatosan tartsd élesen a fűrészt és az ásót. Nálam ezek a betegségek sokkal több problémát okoztak eddig, mint a sharka vírus.

Még egy jó tanács: metszéskor mindig fertőtlenítsd a metszőollót minden egyes fa után.

Előzmény: lukacs89 (15845)