Akkor legyen, évadzáró Spoileresen…
A vége nagy meglepetés volt és nem pozitív. Késztetést éreztem (másodszorra is) hogy rákeressek tényleg lesz-e negyedik évad. Annyira az volt az érzésem, hogy sorozatfinálét láttam.
Az egész sorozat az első epizódtól oda mutatott, hogy Michael majd egyszer a sorozat végén kiérdemli és megkapja a széket. Ehhez képest megkapta és nincs vége a sorozatnak.
Arról nem beszélve, hogy szerintem még nem is érdemelte ki.
Nekem egyértelműen a Su'Kal történetszál volt az erősebb. Még mindig nem a kedvencem a Kiégés ilyentén magyarázata, de azt meg kell adni, hogy szépen levezették az anya halálához.
Ez a történetszál ahogy próbálták kicsalogatni a gyereket a csigaházából nekem nagyon TNG-Trekes volt. És itt a színészi játék is megint ott volt Doug Jones és Bill Irwin jóvoltából. Nem hiszem el, hogy Irwin 70 (!) éves, abszolút elhittem, hogy egy világra rácsodálkozó gyereket látok.
Ebből a részből csak Gray karaktere lógott ki, neki ott alig volt szerepe, azon kívül, hogy felfedte magát apunak.
Persze nem lehetett kihagyni az utolsó pillanatban megmenekülős klisét, de nem is Trek lenne ha nem lett volna benne.
A hajóvisszafoglalós szál ellenben sablonos volt
Azt pozitívumként tudom felhozni, a Gömb és cuki robotjai illetve a Ni’Var flotta nem játszottak főszerepet. Az mondjuk felmerült bennem, hogy mi maradt a Gömbből azok után, hogy a kis gazdatestjei hullottak mint a legyek.
No mindegy a legénység megoldotta magától. Persze az idők szelének megfelelően Owonak kellett befejezni, de nem volt zavaró, nem lógott le a képernyőről. Amúgy is ebből a hídlegénységből róla tudom leginkább elhinni, hogy lecsap valakit. Az akciójuk is elég Trekes technoblablás volt.
Az antagonisták kiiktatása tizenkettő egytucat akciófilm volt. Osyraa zsenije meg a két epizód között elpárolgott.
Itt egyedül az a jelenet volt eredetinek mondható mikor Burnhamet beszívta az a fal. Tanuló anyagnak hívják vagy mi?
A turboliften kommandózós szekvencia marha látványos akart lenni, de inkább blőd lett. A Discovery belsejében Hermione Granger retiküljét megszégyenítő tértágító bűbáj működik. :-)
Viszont ha minden hajó ilyen belül, akkor megoldódott egy huszonéves rejtély a Voyager kifogyhatatlan kompkészletének forrásáról.
De mindent megbocsátottam, mikor kilőtték a Magot. Milyen flottahajó az amiből még egyszer se lőtték ki a magot? :-)
Sajnos a Vance admirálisban mélyen szunnyadó taktikai érzék… nem ébredt fel. Talán majd egyszer.
Pozitív, hogy Stamets felszabadult a kalicka rabságából. Szerepet Anthony Rappnek! De lehetőleg többet mint hogy haragszik a kapitányra.
Az viszont jobban tetszett volna ha Aurelio valami tudományosan furmányos technoblablával áll elő.
Így viszont lett egy új emberi navigátor. Vagy egy egész bolygónyi navigátor faj? Ha az utóbbi az szabad teret engedne a hajtómű másolásának.
A befejezésről már írtam, de pozitívumként tudom felhozni Sahil hadnagy cameoját.
Kérdés hogyan tovább?
Viszik a Dilitiumot bolygóról bolygóra elsimítják a konfliktusokat és terjesztik a reményt?
Vagy kisül hogy Q kiborította a Kontiniumban gombaölőt és csak a Discovery akadályozhatja meg hogy felrobbanjon a Világegyetem? :-)