RIPityom Creative Commons License 1999.09.26 0 0 3174
Jó reggelt!

Szeretnék mindenkit örömmel köszönteni a topicban. Ez azonban kevéssé sikerülhet, mert számomra úgy tünik, mindegy, hogy GL mit mondott, csinált, a lényeg hogy elkészült az E1. Rajongónak gondolom magam, de nem vaknak. Nem hibákat keresek, hanem ha miközben nézem a mozit: látok. Egy mozi valóban lehet jó attól még, hogy vannak bent hibák. (Matrix) De a gond nem ez, hanem lehet hogy túlságosan magasra tettem a lécet. Vagy túlságosan elkényeztett a NH; s azóta megjelent más alkotók hasonlóan igényes munkája. Megváltoztam, megváltoztattak a mozik. Így van. Nem is tagadom. Többet vártam… eredetileg. Miután a neten az elsö hivatalos képeket láttam, nem volt kedvem visszalátogatni.

Szeretek a részleteken mazsolázni. A NH-on 20éve mazsolázok. S nagyon tetszik, sorolhatnám miért, de ez a topic az E1 –ról szól. A ESB –et is mai napig mazsolázom. Szeretem. Ha nem is annyira eredeti, fajsúlyos, mint az elözö… a RotJ –ról nem szivesen beszélek, mert ott számomra túlságosan is sok minden elkapkodottnak tünik, számomra elvesztette sok minden a hitelét. Ezek után nem csoda, ha kicsit alaposabb vagyok… talán, nézzétek el nekem, kérlek Benneteket tisztelettel, hogy nem állok be a sorba Hallelujázni, Hozsannát zengeni. Kár, mert partalan vitának érzem, amikor valakinek Ewok: YES Jarr-Jarr: YES az összes indoklása. Mindegy.

Nem tudom, mennyire gazdag GL. Nem tudom, érez-e kihivást S.Spielberg elött felülmúlni az ö teljestményét. Hajlok arra a véleményre, hogy igen. Mert a bemutatók elött tengerparton homokvárat építettek többször, s mennél tovább állt ellen a dagálynak, annál nagyobb sikerre gondoltak. Nem tudom, ez megtörtént-e _igazából_… vagy csak valami szokásos urban legend… de azt gondolom: anyagias. S azért ez a meggyözödésem, mert felújitotta az elsö három részt; gondolom kellett a pénz az E1-ra. Letesztelte a CG-t …. elöre eladta a –kizárólagos- jogokat … kereskedönek zseniális.
Másrészt nem hiszem, hogy egy zsák lehet tele. Eléggé. Pláne ha valaki 20év múlasztását szeretné bepótolni… Mindegy. Nem tudom, nem ismerem GL egzisztenciális állapotát, nem is érdekel. Ezzel szemben öklik rám a reklám. TVböl, a film elött(!) 3percel a PHut próbált meggyözni, hogy az E1 –nál csak az X pizza jobb. Úgy, hogy voltam PHut –ban, láttam 3srác kb17évesek (ebböl csak a középsönek volt E1 bödönje, mütyürje… gondolom, csak az ö családja állt úgy anyagilag, hogy szponzorálja a srác vágyait…) szóval a srácok D.Maul elött polaroiddal hitelesitették a PHut –nál tett látogatásukat. A PHut pedig aszisztált ehhez. Elment az étvágyam. De legalább kedvesek voltak és nem sajnáltak le a fiúkat.
Szóval engem nagyon zavar ez _globális_ felhajtás. Eröszakosnak találom. Nekem ez mítosz. Nem üzlet.

Elit kommandót nem tép senki darabokra. Nem zavar össze senki.
A Császár legjobb embereit küldte oda. Nem várhatja el tölem senki, hogy elhiggyem, hogy _bárkitöl_ megijednek, megzavarodnak, néhány parittya kövétöl összeesnek. Mindegy.

Technológialiag fejletlenebbek. Nincs X-wing, se olyan techológia, se StarDestroyer, DeathStar… GL úgy próbálta számomra ábrázolni a 40(!) évvel ezelötti állapotokat, hogy tühegyes ürhajókat vezettek II.világháborús börszemüvegekben. Nekem ez olcsó, buta, csúnya és hihetetlen. Másrészt, ha 40év alatt megszülettek az új modellek, akkor mi lehetett 200(!) évvel ezelött?
Ellentmondást érzek a NH bevezetöjében, ahol is a Köztársaság öröknek volt titulálva.
Én úgy értettem, nem csak szervezetileg, hanem technikailag. Is. Mindegy.

Nem értek egyet azzal a véleménnyel, hogy egyben kell megnézni. Addig akkor ne mutassa be az E1 –t, amig nincs kész a következö rész, meg az azutáni. Senki nem várhatja el tölem, hogy ötévenként megjelenö puzzle-böl élvezhetö, jó képeket rakjak ki. Lehetnek apró utalások, de nem globális magyarázat késleltetések. Volt GL –nak elég ideje. Rosszul osztotta be, de ez már pláne lényegtelen.

Sajnos, csak egyszer láttam az E1 –t. Csak arra emlékszem, Yoda azt mondja: Nyitott ajtókat döngetsz. Nem emlékeztem Yoda különálló véleményére. Valószinüleg Nektek van igazatok.

Nem hiszem, hogy különösebben indoklásra van szükség mitöl silány dolog az Ewok-ok jelenléte a RotJ-ban. Nekem elég arra gondolnom, amikor eszik a LO ennivalójából, s nyújtogatja szerencsétlen kisnövésü statiszta a nyelvét a müfogak közt, az üvegszem mögül… mert többre képtelen. S közben: NYAM-NYAM! GOOTHA! Nehéz megállnom, hogy le ne írjam, mikre nem gondolok ;)
3D-vel foglalkozom, hobby szinten… semmi különös, de tudom miröl szól az emberi mozgás. Nehéz kenyér. Rossz Jarr-Jarr mozgása. Számtalanszor darabos, lebegö, csúszó közlekedése van. Rossz. Ráadásul lazának próbálják meg feltüntetni… silány. Az egész alakos megjelenéséröl beszélek. Nagytotálban viszont korrekt.

Másrészt, DMaul kontra Jarr-Jarr... nem olvastam sem korábban, sem most semmilyen fórumot, nem ismerem az általánosan elfogadott véleményeket. Nehogy befolyásoljon még a film elött.

Viszont, szerintem az Erö súg. Nincs önálló akarata. Nincs szándéka. Segít. Nem jóisten… s akkor a szeplötlen fogantatásról egy szót sem szólok.

Gyermekként mentem föl a Plazaba, most e gyermek ír belölem, balekként jöttem ki a teremböl….mert ha felnöttként gondolkoznék… s már rég itt hagytam volna e Topic-ot. Számomra szomorú, hogy a többség hozzáállása legkevésbé sem kritikus. Tisztelet a kivételnek.
Lényegtelen, mert így GL –nak könnyebb lesz összetákolni a következö részeket.

“May the Force be with You!”

RiP