Benjamin Creative Commons License 1999.09.25 0 0 3137
OPi: szerintem inkább te vagy a dedós, RIP hozzászólása teljesen értelmes és érdemes elgondolkodni rajta (mielőtt meggyanúsítanál: én nem RIPityom vagyok más néven, de nem is az a korábbi akárki, akire utaltál.)

Szóval. RIP-pel vitatkozva.
1. Először is, én is hülyét kapok az ewokoktól, ehez képest a gunganek hihetően megformált harcos faj. Jar-Jar (hajrá Boba Fett!) valóban nagyon idétlen, de észre kell venni, hogy kilóg a saját fajából, azok is hülyének tartják. Amúgy a szövege meg (fordításban) tkp zseniális.
1. Szerintem a fanokkal (mint amilyen én is vagyok), pont az az a baj, hogy megpróbálják a realitás talajára visszaráncigálni a történetet, a körülményeket. Meg kell próbálni olyannak nézni ezt, ami: egy EPOSZ. Olvass bele az Odüsszeiába, vagy a Kalevalába, vagy akár a Gyűrűk Urába, sokkal több fantasztikus, hihetetlen dolgot találsz. Ezért értelmetlen minden olyan kértdés, hogy a lézerkard, a midi mittoménmik, stb. Lucas a mesélő, az van a mesében, amit mond.
3. Volt olyan kritika is, hogy zavaros a film, nincs világos története. Szerintem ez igaz, de azt gondolom, hogy ma már annyira bonyolult az a világ, ahol játszódik, annyi szereplő, helyszín, stb. van benne, hogy háttér tudás nélkül tényleg nehéz érteni. Épp ezért rettegek attól, amit hallottam, hogy megfilmesítik a Gyűrűk Urát: akármit csinálnak, egy zavaros, szegényes filmnek fogja bárki érezni, aki nem olvasta, mert nem érzi mögötte azt a hatalmas világot, amit T. apánk oda felépített.
4. Lucas, a kapitalista. Hát igen, ebben egyetértek, láthatóan borzasztóan vágyott a csúcsdöntésre (mér nem társult be a Titanicba producernek? Most sokkal jobb filmet nézhetnénk), és emiatt jobban figyelt azoknak az igényeire, akitől nagyobb bevétel volt várható.
5. Mentségére talán csak annyit, hogy ennek ellenére szívügye a film, kib@szottul nagyon sok munka fekszik benne, ha láttad a verkfilmet, a naboo-i vadászgépet hússzor átterveztette (amúgy SZVSZ tök ronda lett). És mégegyszer hangsúlyozom, ez az ő meséje, a gyerekkori álmait vagy akármit akarja megjeleníteni, talán ezért nyüzsögnek mindenhol a kis poénos lények (biztos egyszer megdöglött a kiskutyája, és azóta siratja).
6. Ami engem illet: amit én szertek az SW-ban, és amilyennek látni szeretném, az egy hősies, legendaszerű világ, a jó a rossz, meg a jó-is-rossz-is harcával.
De elviselem ezt a kis idétlenkedést.
7. Befejezésül: Mint gyerek az anyját, feltétel nélkül szeretem az SW-et, még ha rossz is néhol, de egy dologgal nem tudok kibékülni: a mostani rész zárózenéjével. ILYEN SZ@R ZENÉT MÉG NEM HALLOTTAM! Az egész filmben nagyon jó a zene, különösen a végső lézerharc alatti, de a legfontosabbat, a finálét nagyon elcseszték. Szambába oltott kínai leánykórus. Fülsértő, diszharmónikus, ritmustalan, SZ@R! Mintha sörbe tejet öntenénk, és azzal kínálnánk meg a vacsora fénpontján a vendéget. Szintehogy élvezhetetlenné teszi a filmet.
Bocs a terjedelemért, de már régóta olvasom a topicot, és most először szóltam hozzá.