van_Persil Creative Commons License 2021.01.10 0 0 25996

A baj az, hogy pár nap alatt nehéz, de egy hét alatt a bor hozzáidomul a helyiség hömérsékletéhez, amúgy elméletben(!!!): hütöpalást+hütöspirál, ideális esetben napkollektoros puffertartályon átvezetve a hütöközeget, és számítógépes-szenzoros vezérléssel szabályozva a hömérsékletet. Gyak. u.a. az elv, mint amikor erjedésnél hütöd 18 °C-ra, csak pont fordítva, itt a bor a hideg, amivel hütöd a puffertartály melegét.

Ha befütesz, akkor elötte a tartály (gondolom, pumpás úszófedeles) tetejét kicsit emeld följebb, hogy táguláskor ne tóduljon ki a felmelegedö bor. Ha paraffinos, akkor nincs ilyen probléma. Én mondjuk nem ajánlanám a sziesztát, bár én nagyon érzékeny vagyok a gázszagra.

Előzmény: szervezkedő (25995)