Prérifarkas87 Creative Commons License 2021.01.08 0 0 1217

Jó kérdés, hogy egy családban, vagy egy kisközösségben hogyan alakul az elsőbbség kérdése, vagy a Felek egymáshoz való viszonya.

Tudom Endre nem feltétlenül szereted azt, hogy Én a válaszaimat, vagy önmagában az egyes kérdéseket szeretem árnyalni, azonban most is ezt kell tennem.

Szerintem, ha Családról beszélünk szerintem az az elsődleges, az elsőbbség, hogy a gyermekek igényeit, vágyait, szükségleteit igyekszünk először kielégíteni. Magának a rendszernek is ez a célja, hogy gondoskodjunk az utódokról, így Nekem ez a természetes, hogy a családom tagjai közül a gyermekek, vagy a legkisebbek a legfontosabb.

Ha viszont onnan nézem a kérdést, hogy magát a rendszert, a közösséget ki vezeti, akkor természetesen az előző válaszom természetesen nem állja meg a helyét.

Saját tapasztalatom, illetve a saját rendszeremben például egyértelműen úgy viszonyulnak a szerepek, hogy nem mondanám, hogy egy férfi és egy nő között a mindennapokban kellene egy szigorú alá-fölé rendeltségi rendszer. Természetesen ettől függetlenül otthon Én vagyok a Főnök, és komolyabb döntésben, kissé karcosan fogalmazva "egy akarat van és az az enyém" (Mellékes megjegyzés, hogy ez igaz a munkámra is. Semmi bajom a "demokráciával" sem azzal, hogy mindenki elmondhatja a véleményét, de minden kérdést el kell dönteni végül)

Szóval elsőbbség kérdése rögtön ketté is van osztva.

Szerintem (és ez szigorúan saját vélemény) akár az ebédlőasztalos példánál maradva: Természetesen Én ülök otthon az asztalfőn, hiszen Én vagyok a Családfő, és ez az Én jogom. Természetesen az asszony szedi ki az ebédet, és Ő szed a tálból, mert Ő a Ház Asszonya, de szintén természetesen Nekem szed először. Azonban a menüt úgy állítjuk össze, hogy a gyereknek, kisebbeknek jó legyen, hiszen az Ő érdekük az első.

Előzmény: endrebá (1216)