Sziasztok!
Gyerekkorom óta szeretem a naspolyát, így négy éve sikerült megvalósítani, hogy hozzá is jussak.
(Amúgy most állítólag a picon lehetett kapni, 1300-ért kilóját - Budapest).
Idén termett harmadszor a fa, szentesi.
Tényleg praktikus egy növény, kevés baja van (néha kis rovarrágás fordult elő eddig), szép a fa formája, szépek a virágai, nem túl nagy... (nem véletlenül tartják brit nyelvterületen díszfaként is). És jó a termése.
Ami nekem a "szakirodalommal" szembeni tapasztalatom: nem csak az ágvégeken terem, lehet nyugodtan metszeni (van jó pár olyan oldalsó hajtórügye is, ami pár levél után "virágba megy át").
A másik: ha kap vizet nyáron is, esetleg kis tápanyagot, ősszel méretesebbet terem (milyen meglepő). (Ennyit arról, hogy nem kell öntözni. Végülis nem KELL... :) ).
Idén viszont kukacos volt a fele, ennyit arról, hogy semmi nem eszi...
És végül, mivel nem egyszerre érik, én idén fent hagytam a fán, ami még nem érett, csak annyit szedtem, ami elfogyott. Harmadik tévhit: csípje meg a fagy... Hát egyrészt már a fagy előtt is érett, novemberben voltak már puhák. Másrészt utána is volt még, ami kemény volt. De szépen beérett a fán (ennyit arról, hogy "rohasztani" kell - ez szabályos érés volt, mint egy körténél).
(Topikba vágóan akad még egy Jolico som meg egy aronia a kertben. Meg dézsás füge, ami itt off :) ).
Ja, igen, ha van tippetek, hogyan lehet a somból egyenkénti magozás nélkül lekvárt készíteni...?