kuyarashi Creative Commons License 2021.01.05 0 0 42511

Na igen, ezt már pedzegettük, de hogy a Stellariumban hogy van, azt nem fejtettem ki.

Amit ott látsz, azok általában fotók. Szabad szemmel maximum a Holdat fogod hasonlóképp látni, mint a programban. Nehogy azt várd, hogy az Androméda olyan lesz, mint mondjuk Lóránd képein! Mint látod, ezt a végleges képet közel 23 órán keresztül exponálta, 245 db 4 perces + 49 db 80 perces, plusz valószínűleg számtalan korrekciós fotóból (dark, bias, flat) rakta össze, speckó szűrők kamera és elég komoly felszerelés segítségével. Persze rengeteg tudással, tapasztalattal sok óra, vagy akár több 10 óra számítógépes feldolgozást, utómunkát követően. Tehát jobb esetben, egy fényerős távcsőben (tehát semmiképp sem az MC-ben), kb. úgy jönne elő az Androméda, mint Lóránd képén az ez alatti másik galaxis (M110), ami egy fehér, "mosott foltnak" látszik.

Ezek után talán nehéz elhinni, de ettől még elég ütős tud lenni az érzés, mikor először megpillantod. Persze nem minden ennyire illúzióromboló, főleg a bolygózás nem. Amikor a kis távcsövemmel megpillantottam a Jupitert, s mellette a tűhegynyi holdjait egy sorban; hát elég király volt. A fotózásnak meg pont az a lényege és szépsége, hogy a halvány és sok esetben az emberi szemmel látható spektrumon kívüli színeket, objektumokat, ködöket is elő lehet varázsolni.

Az elméleti legnagyobb, legkisebb és legoptimálisabb nagyításokról szóló egyik írás linkjét a 42502-es hozzászólásom végén megtalálod.

Nem tudom mennyire opció, de tényleg el kell menned valakihez, vagy akár csillagvizsgálóba, találkozóra. Baromi segítőkész itt mindenki!

szilentium4

Köszi az infót. A nagyobb átmérő mondjuk 30 cm és felette?

Előzmény: kigoi (42507)