Törölt nick Creative Commons License 1999.09.23 0 0 2973
Sziasztok.

Még nem voltam ebben a topicban, úgyhogy lehet, hogy sok dolgot fogok ismételni ezért előre is bocs, de eddig szándékosan kihagytam minden, a filmmel kapcsolatos felhajtást, mert el akartam kerülni, hogy mire a moziba ülök már teljesen bennfentesként kelljen végignéznem a filmet.

Szóval tegnap este megnéztem.

A feliratos változatra vadásztam, mert kitörölhetetlen sebet hagyott bennem a magyar szinkron, amikor anno Darth Vader olyan hanghordozással döbbent rá, hogy Luke tulajdonképpen nem más, mit a fia, mintha csak azt éppen közölte volna vele, hogy nem ide szól a jegyed öcsikém.

Na _ezt_ nem hagyom - gondoltam és kitartóan vadásztam két feliratos jegyre ami Budapesten kapható bárhová, ami a 3. sornál hátrébb van. Kedd estére sikerült (n.b. a 4. sorba :-))

Amikor aztán elindultak a sárga betűk a távoli űrbe és végre elhallgattak a közönség hujjogató Taigetos pozitív tagjai is (biztos rájöttek, hogy itt majd olvasni kell...kopp), akkor hátradőltem és úgy éreztem ismét az a kisfiú vagyok aki cca. 15 éve csillogó szemmel bámulta, amint a hatalmas máglya lassan körbenyaldossa a jó útra tért Vader páncélos testét. Valóságos kis időutazás. Ott hagytuk abba és most folytatódik. Pedig ha jól számolom, több mint a duplájára nőt azóta az életéveim száma. Annak a generációnak a számára, amelyik gyerekként/kamaszként elmerült a Star Wars világába, most egy 2-3 órás visszatérés ez a film a gondtalan gyerekkorba. És biztosan egy kicsit mást is jelent, mint azoknak akik ’84 táján még csak azt sem tudták, mi fán terem egy birodalmi lépegető :-)

Nem tudom, hogy az Episode I-nak milyennek kellett volna lennie ahhoz, hogy csalódjak benne. Ebben a legendakörben talán még Pirx pilóta kávédarálóból készült űrhajóit is tátott szájjal bámultam volna, mert az Lucas. Szóval nem csalódtam benne. De többet vártam. Azt vártam, hogy a film majd felülmúlja a várakozásaimat. És ez nem jött be.

Valahogy még a felénél is azt éreztem, mintha a téma bevezetőjénél járnánk. "Mikor térünk már a lényegre ?" - ez az érzés járt át rajtam.

Kicsit zavart az is - és gondolom ez egy filmtörténeti legenda mellékhatása kell, hogy legyen -, hogy a cselekmény időnként érezhetően ráment arra, hogy minél többet adhassanak el valamelyik figurából a játékboltban, mert hát "ez olyan aranyos".
Délutáni napközisek humorérzékére kihegyezett poénok és szituációk. Ezek kissé lejáratták a nagy elődöket, de Lucas valószínűleg tudta, hogy bele fog férni. Belefért.

A technika ma már önmagában nem lenyűgöző, de egy Star Wars filmből nem is maradhat ki. Ebben aztán nem is szenvedett hiányt, a Jedi Visszatér óta Terminátoron, Jurassic Parkon és Mátrixon edződött generáció.

Van azonban egy jelenet ami - szerintem - kiemelkedően rossz a filmben:
Anakin búcsúja az anyjától. Egy olyan storyban, amelyikben mindig is központi szerepet játszottak az emóciók, hogy lehet ennyire slamposan lerendezni egy gyerek elválását az anyjától ??? Borzasztó !
Az egész jelenet fílingje valami olyasmi volt, mintha csak suliba küldené a kis srácot. Anakin még elsütött néhány klisét ("egy nap majd visszajövök érted, megígérem") de az anyja arcán csak az volt, hogy "menjél már Anakin, lekésed a buszt, majd estére csinálok neked tejbepapit". Úgy tűnt, mintha az asszony szinte toporogna, hogy mikor indulnak már el, mert neki közben odaég a mákos rétes a sütőben.
Nemcool ! Ez rossz volt ! Nagyon.
Mint egy kihagyott ziccer. Hol van ez attól a jelenettől, mint Yoda halála, vagy amikor Luke felfedte Leiának, hogy ők testvérek, vagy amikor Vader szövetséget ajánl Skywalkernek a felhőváros gigantikus légcsatornájában ? Nyomába sem ér !

A másik dolog - kövezzetek meg érte, de akkor is le kell írnom - Darth Maul. Abszolút mellékfigura ! A Gonosznak nincs egyetlen markáns alakja (jó-jó tudom a leendő Császár hologramja...) akivel konfrontálni lehetne ! Az ördögpofa alig jellegzetes hörgésétől bizony nem mehettek tönkre a színész hanxálai, mert biztos nem volt több a szövege két flepninél. Ami viszont megdöbbentett - figyelem ! itt lehet kiröhögni -, hogy mielőtt összecsapott volna Kenobival, totál olyan volt a tekintete mint Simicskának. De télleg ! Más is észrevette ? vagy aszongyátok begolyóztam ? ;-)))

Aztán volt néhány utánérzése is a filmnek, de ezt nem negatívumként mondom, mert a nagyoktól tanulni még más nagyoknak sem szégyen.

Anakin szűznemzése kissé az Krisztusra asszociál, pláne, hogy már tudjuk a fiú maga lesz az Antikrisztus.

A fogathajtó versenyről pedig kinek ne jutna eszébe a Ben Hur. Nem lepődtem volna meg ha valamelyik szerkentyűben ott ül maga Charlton Heston :-)

Azért teccett. Nem tetszett annyira, hogy már az első alkalom után, a moziból kijövet úgy gondoljam, ezt a filmet többször is meg kell néznem. De talán majd a második után.... ;-)

bye

Donneck