Na, itt vagyok, az almatlan ejszaka utan meggyotorten. ;-)
Hibaztam, hibaztam, hibaztam. Keverem a fetisizmust a balvanyimadassal es meg ki tudja mindent! Fuj. Mentsegemre annyit kivanok felhozni tisztelt birosag, hogy fel szemmel a topic cimet neztem es abbol a szempontbol szeretnem vizsgalni a kerdest, hogy tenyleg bunbak-e a HGY. Azaz
1. a kiemelese a tobbi vallas kozul indokolt-e,
2. es tenyleg arrol van-e szo, hogy (mint a klasszikus bunbak) masok velt/valos hibai/bunei miatt vigye le a "balhet".
Szerintem a valasz mindket kerdesre: nem.
1. a HGY kiemelese a tobbi vallas kozul az alabbi okok alapjan tortenik:
- szokatlan vallasi elveik/szokasaik vannak: ugy gondolom, hogy barmely vallas eseten talalhat a kivulallo szamara ellenszenves elemeket. En pl. annak tarom csodatevo targyak latogatasat, a papai csalhatatlansag elvet, a gyonast, stb. De, ezen az alapon gunyolodas targyava tenni vallasokat, az elmult 10 evben nem volt szokas.
- eroszakosan teritenek: altalaban minden fiatal allam, egyhaz, demokrata, titan eroszakos es tulzo. Eroszakos, mert egy korabban kialakult strukturaban kell maganak helyet szoritania, es tulzo, mert a kulonbsegeket kell hangsulyoznia, mintegy indokolva ezzel a struktura megvaltoztatasat. Ezt azert a tobbsegnek (amig adott jogi kereteken belul marad) el kellene turni.
- politikailag osszefonodtak egy jelenlegi ellenzeki parttal: ugy gondolom, ebbol a szempontbol elmeletileg jogos a tamadas es jonak tartom, hogy szemleletes peldan bebizonyosodott, hova vezet ha egy egyhaz egy bizonyos parthoz drotozza magat. (Ha a part meggyengul az egyhaz is konnyen a viz alatt talalhatja magat.) De igazabol a politikai osszefonodas biralata akkor lett volna jogos, ha a HGY az SZDSZ politikai poziciojat az egyhaza szamara kivaltsagok, elonyok szerzesere kivanta volna felhasznalni. Ugy tudom ilyen nem tortent.
- gyanus penzugyi machinacioik vannak: meglehet, de ez szamomra nem bizonyitott. Ha igy volt, a fokonyvelot, felelos vezetot, stb. torvenyi uton felelossegre kell vonni. De, (felteve, de meg nem engedve) gyarlo vezetoi miatt egy egyhazat, hiveivel egyutt nem illene kipellengerezni!
2. Nem arrol van szo, hogy a politika buntetni akarna a HGY-t, hanem arrol, hogy jutalmazni kivanja a tortenelmi egyhazakat. Ebben a jatszmaban csak az elso, un. kozeli cel (copyright pindiy) a HGY elleni kampany.
2a. A Fidesz strategiai celja tarsadalmi beagyazottsaganak fokozasa. Ez ugyan nem tudom mit jelent pontosan, de sajat hasznalatra en szemelyes kapcsolatot ertek alatta. Azaz minden partnak fontos, hogy a valasztok ugy erezzek a part szemelyesen veluk foglalkozik, nekik ad valamit. Mert szep-szep, hogy az inflacio csokkent de mi ez ahhoz kepest, hogy a sogor a helyi Fidesz irodanak az ejjeliore ...
2b. A strategiai cel eleresehez (egyik) tavoli celkent a tortenelmi egyhazak hiveinek jutalmazasat celozta meg a Fidesz. Elsosorban azert, mert eleve a jobboldali szavazok kozul nagyobb aranyban vannak jelen a hivok, masreszt pedig a vallasukat valoban gyakorlok csoportjai szemelyes kapcsolaton (is) alapulo, jol mukodo kozossegek. Eleg nagyok (megeri a befektetes) de meg viszonylag eleg "kicsik" ahhoz, hogy a nekik nyujtott kedvezmenyek szemelyes juttatasnak is erezhetoek legyenek.
2c. Az (tortenelmi) egyhazak kivaltsagos helyzetbe hozasat viszont el kell fogadtatni a valasztok egyeb tomegeivel is, akik a statisztikak szerint nem vallasosak. (Egyebkent tett erre kiserletet annak idejen meg Antall is, es nem jott be.) A tavoli cel eleresehez (2b.) kozeli celkent a HGY elleni hiszteriakeltest valasztotta a Fidesz. Ha ez "atmegy", akkor utana mar nagyon konnyen mondhatja azt, hogy: ugyebar van itt mindenfele "rossz" egyhaz, mi (ugye fene nagy liberaliskent) nem buntetjuk oket, de az csak ellvarhato egy kormanytol, hogy a "jokat" viszont jutalmazza!
Szoval, attol meg, hogy van benne rendszer, en az egeszet nagyon gusztustalannak tartom. Emlekeztet a "Vallas a nep opiuma" cimu brossurakra. Szerintem ez mindenkinek rosszat tesz. Persze mindez szvsz.