Nem tudom, én nem emlékszem olyanra, hogy a próféták megoldottak volna bármilyen hosszan felvezetett konfliktust a semmiből. Összesen egyetlen eset van az egész sorozatban, egyetlen egy 176 részből, amikor valóban, a próféták tüntetik el a féregjáratba lépő Domínium flottát, de egyrészt az semmilyen hosszú konfliktust nem oldott meg, a Domínium továbbra is ott volt és veszélyes volt, ráadásul nagy hatása volt ennek a későbbiekre, nagy árat kellett fizetni ezért, ráadásul ez döbbentette rá Dukatot arra, hogy ne a Domíniummal akarja legyőzni Siskót onnantól, hanem a prófétákkal van dolga. De kíváncsi vagyok, írd már le melyik részekben oldottak meg hosszú konfliktusokat a semmiből a próféták és mik voltak azok? Érdekelne...
Mindegy, de nagyon másképp látjuk. Szerintem a DS9 a legizgalmasabb, legkomplexebb történetű és főként toronymagasan a legjobb karakterekkel megírt sorozat. Szinte minden szereplő szürke, nem fekete vagy fehér, legyen a kardassziaiaknak dolgozó Odo vagy a terrorizmussal harcoló Kira, minden karakternek sok arca, sok belső konfliktusa volt, Worf is sokkal érdekesebb volt az egydimenziós TNG karaktere után, a női szereplők is (Dax és Kira) sokkal szerethetőbbek, sokkal több élettel, energiával vannak megtöltve, mint Troi tanácsadó és Crusher doktor. Garak fantasztikus, a hozzátartozó szövegeket a mai napig idézni lehet, Dukat, Damar és Kai Winn sem sablon-gonoszok, hanem mind látjuk az emberi oldalukat és néha pozitív dolgokat cselekszenek, pl. Dukat őszintén szereti a lányát. Én nagyon szeretem a TNG-t is, de karakterek terén sehol nincs a DS9-hoz, a TNG-nek másban van az erőssége.
A babona és vallás minden kultúrának a része. A korábbi sorozatok tisztán, erőteljesen ateista világa szerint, ami lenézte a vallásokat, itt egy kiegyensúlyozottabb helyzetet kapunk, ahol a tudomány és vallás kérdéseit feltehetjük, vizsgálhatjuk, az elvont kérdéseket, amiket a legjobb Star Trek mindig is vizsgált. Ebben az esetben ráadásul nem babonáról van szó, a próféták tényleg léteznek, csupán az a kérdés, hogy ki minek tekinti őket és hogy milyen úton keresi az igazságot. A DS9 ráadásul pont a vallási értelmezések veszélyeit mutatta be, hogy mennyi vita van a próféciák felett, hogy Kai Winn hogyan használja hatalmi célokra, mint egy korrupt egyházi ember.
Szerintem a DS9 utolsó évada a talán a legjobb évad az összes Star Trek évad közül, nagyon jó lett lezárva a történet, minden szál elvarrva, az utolsó 10 egybefüggő rész Damar átállásával és a Breen-ekkel a legjobb epizódok közt van. Érdekes, hogy ebben a sorozatban már akkor ilyen sok összefüggő esemény volt, akkoriban főleg epizodikus sorozatok voltak, amikor a végére mindig visszaállt a status quo, a DS9 viszont már akkoriban is a mai sorozatokat követte.