Greggie Creative Commons License 1999.09.21 0 0 2908
Üdvözletem!

Na, én is láttam. Természetesen még 16-án (először), de nem volt időm még megírni a véleményemet.
Hát, most nem ússzátok meg, mély tiszteletem Mindenkinek, aki a következő sorokat végigolvassa!

Azon gondolkozom, hogy mi szükség van filmkritikusokra. Elmondják véleményüket, járatják szájukat, de – tisztelet a kivételnek – a fene se figyel rájuk. Mert megszoktuk, hogy a nekünk tetsző filmeknek csak a hibáit látják, és a legunalmasabbakat pedig oldalakon át dicsőítik.

Legkedvencebb újságom, a Cinema véleményével idáig – szinte – mindig egyetértettem. Ez az első alkalom, hogy teljesen felháborított egy cikkük. A Baljós árnyakkal kapcsolatban két iromány jelent meg a Cinemában, az egyik pro, a másik kontra. Két dolog nem vált világossá, akárhányszor is olvastam el azt a bizonyos 35 oldalt:
1.) Miért szidja a negatív cikk a Star Warsot? Mi a gondja vele? Igazi kritika ugyanis nem hangzik el, csak kb. annyi, hogy a kritikus fájlalja, hogy a nagymamája nem szerepelhetett egyik részben sem…
2.) Miért a negatív cikk értékelését (60%) vállalta magára a lap? (A másik után nem is szerepelhetett értéke-lés…)

Tehát szörnyen csalódtam a Cinemában, mert nekem IGENIS ez a film nem „csak szórakozás volt, semmi több” (ahogyan azt ők írták), hanem hatalmas élmény. Mindenképpen az a véleményem, hogy megérte a 16 évi vára-kozás, jobb előzmény-folytatást el se tudtam képzelni.

Nem értem a kritikusokat, köztük a „hivatásos” kritikusokat, de az önjelölteket se. Mindegyik szidja a történetet, az effekteket, a színészeket, a zenét – tehát mindent, ami számomra olyan nagy élményt jelentett. Szerintem – ugyanis – a történet logikus volt és fordulatos, a párbeszédek igenis tanulságosak voltak („Mindig van egy na-gyobb hal…”) és átjárta ezeket az egész filmre (+ a trilógiára) jellemző önirónia, de amikor először láttam a filmet, a hátborzongató látvány, effektek miatt nem is igazán tudtam odafigyelni ilyen „apróságokra”. Másod-szorra már igazán hallottam a dialógusokat, a zenét is, és mondhatom: minden rendben volt. (Sőt!) A színészek-ről pedig annyit, hogy: a két Jedi remek volt, meggyőző, Jar Jar is oszkárt érdemelne (de komolyan!), és egyál-talán nem volt idegesítőbb C3PO-nál… Amidala – talán mondanom se kell – fülig beleszerettem, nagyon tehet-ségesnek tartom. Egyetlen negatívum a színészekkel, sőt: az egész filmmel kapcsolatban – Anakin, tehát Jake Lloyd „alakítása”, mely valahogy nagyon gyengére sikerült. Megnyugtató, hogy vele többet nem találkozunk…

Apropó, nem tudjátok, hogy a következő részben is Natalie fogja-e alakítani a királynőt???

Azóta – egyébként – már kétszer láttam, szombaton lesz a harmadik. (Corvin.) És nagyon várom a szombatot…

Összefoglalva: le a kritikusokkal, tisztelet a kivételnek. Cinemára viszont haragszom, de októberig megbocsátok, mert megveszem a következő számot… (Nagyon ajánlom mindenkinek.)

Sziasztok!