kesztyűskéz Creative Commons License 1999.09.20 0 0 2851
A bemutató napján láttam. Biztos infantilis vagyok, de nekem Jar- Jar kifejezetten tetszett!!! Sokkal "élőbb" szereplő volt, mint a többi, sztereotipiákba kényszerített színész! A gunganok szinkronja pedig nagyon jól sikerült... tiszta Bessenyő Család :-)))
Szerintem Anakin Vaderré válásának egyik kulcsa az anyja lesz!!! Érzem!!!
Egyébként pedig sajnálom, hogy a film igazából ugyanazon dramaturgia szerint, és szinte ugyanazon cselekmények felhasználásával készült, mint az előző részek! Alig volt új elem!!! Különösen a végkifejlet: űrcsata - szárazföldi csata bennszülött segítőkkel - végső jedi összecsapás dramaturgiája! Szinte jelenetről jelenetre a Jedi Visszatér... persze pörgősebben, újszerűbben... de nem máshogy!!!
Szerintem ott hibázik ez az új rész, hogy nem mutatott újat, "csak" a régi beváltat tökéletesítette. Pl.(SZVSZ):
A fogatverseny a Birodalomban látott hósiklós vizuálbravúr mai verziója. (emlékszem, akkor az ugyanilyen hatásal volt rám)
A bennszülött gunganok az ewokok helyét bitorolják.
Maul korunk emberarcú gonosz Vadere
Jar- Jar ThreePIO helyén még idétlenebb
Leia helyén Amidala (1000x jobb :-)))
Ben helyén Qui-Gon még tanítóbb
Luke helyén Obi van még tanítványabb
Yoda helyén egy egész jedi tanács bölcselkedik
ésígytovább...
Már ismert szerepek ismert szituációkban!!!
Szóval... számomra semmi gondolati újdonság, csak technikai... de az nagyon!!!!
És egy Han Solo igazán hiányzott... helyette gyenge karakter volt Anakin!
Panaka egyébként megjelenésében hordozott némi Harrison Ford-szerűt... olyannyira, hogy a képregény verzióban a képkockákon teljesen úgy is néz ki, mint Ford... filmkarakternek viszont nagyon nagyon gyenge volt...

Kis adalék ezekhez a midicloriánokhoz... baktériumokhoz
Majdnem off lesz!!!
Talán tudjátok, hogy Darwin elmélete a fajok eredetéről mára tudományos körökben is vita tárgya. Jónéhány amerikai iskolában például már vitatott tételként tanítják... és ez nem feltétlenül a teremtéselmélet diadala a tudomány felett, hanem egy új megközelítésé... Egyes kutatók (pl. Lynn Margulis - Carl Sagan exfelesége, Lovelock szerzőtársa a GAIA elméletben) a mikrobiológiából vezetik le a darwinizmus mindenhatóságát megkérdőjelező elméletüket! Próbálom röviden összefoglalni, de részletesebben is kifejtem, ha valakit érdekel:
A darwinizmus elméletének alapköve a fokozatosság elve, vagyis, hogy véletlenek folytán, a természetes kiválasztódás segítségével szép lassan alakult ki egyre magasabb és magasabb rendű élet a földön... halakból kétéltűek, azokból hüllők, madarak, emlősök..stb.
Csakhogy... a mai napig nem találjuk a hiányzó láncszemeket! Sőt az élővilág különféle osztályait valódi szakadék választja el egymástól.Átfogó molekulavizsgálatok után nem találunk köztes osztályokat, egyetlen olyan kategóriát sem, mely a másikba legalább részlegesen beilleszthető! Ez azt jelenti, hogy a fokozatosság elve nem bizonyítható... másképp szólva: Natura saltum facit, vagyis a természetben van ugrás!
Margulis erre egészen újszerű magyarázatot ad. A baktériumok "bölcsességéről" beszél!
Bizonyított, hogy baktériumok nélkül lehetetlen az életformák kialakulása, de az is, hogy minket is ilyen apró lények alkotnak lábtól fejtetőig. Milliárd baktérium összessége vagyunk. Ismert, hogy két vagy több élő szervezet egyetlen életközösséget alkotó együttélését szimbiózisnak, tagjait szimbiotikus partnereknek nevezzük. Eme szimbiózisnak és szimbiotikus partnereknek a mai kutatók sokkal jelentősebb szerepet tulajdonítanak, mint egykoron. Lynn Margulis úgy véli, ezek az életközöségek adják a kulcsot az élet fejlődésének rejtélyéhez. A baktériumok képesek arra, hogy egyikük a másiknak genetikai láncdarabkákat adjon át, az egyik fajta baktérium bármikor fel tudja használni egy másikféle baktérium génállományát, ha olyan feladatot kell végrehajtani, amire saját DNS-e képtelennek bizonyul.
Néha ezek az időlegesen kölcsönvett genetikai láncdarabkák, e "replikonok" összekeverednek a baktérium saját, eredeti génállományával, és új faj keletkezik... magasabb szinten pedig (itt most óriási összegzést végzek) megtörténhet az ugrás!!!
Bakteriológusok már régóta gyanítják a létezését egy egyfajta természetes, genetikus lángelmének!
Ez nem fiction... ez science!!!!

Bocs ezért a kitérőért, de azt gondolom a film hordozott némi üzenetet e tárgykörben is! Több szinten hangzott el a filmben is a szimbiózis, szimbiotikus partnerség... Obi van magyarázata a gungan király előtt még erőltetettnek is tűnt... biztos akartak ezzel valamit!!!

Gondolom kint ez nagyobb téma mint idehaza... Egyébként a professzorasszony szimbiotikus eredet-elmélete gyakorlatilag hivatalosnak tekinthető. Én magam nem vagyok bigott híve, de elgondolkodtató a dolog! Persze ennél jóval bonyolultabb, mint ahogy itt összefoglaltam, de a lényeg benne van!!!

Hali